Antena 3 CNN Externe O bancă importantă din Spania a solicitat un ajutor de 19 miliarde de euro de la stat

O bancă importantă din Spania a solicitat un ajutor de 19 miliarde de euro de la stat

O bancă importantă din Spania a solicitat un ajutor de 19 miliarde de euro de la stat
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
27 Mai 2012   •   13:38

Bankia, a patra mare bancă spaniolă, a solicitat un ajutor de stat de 19 miliarde de euro şi se pregăteşte pentru vânzarea unor participaţii deţinute la companii, pentru a respecta reglementările europene în domeniul concurenţei, după ce costurile salvării sale au atins 23,5 miliarde euro.
   
Compania mamă a Bankia, BFA, primise deja 4,5 miliarde de euro din partea statului spaniol, pentru acoperirea posibilelor pierderi generate de creditele şi investiţiile neperformante, în special în domeniul imobiliar, relatează Reuters.
   
În urma celei mai mari operaţiuni de salvare a unei bănci, statul spaniol ar putea deţine până la 90% din Bankia, după ce va capitaliza BFA şi va cumpăra apoi acţiuni preferenţiale la bancă, în luna octombrie.
   
Potrivit legislaţiei spaniole, guvernul de la Madrid trebuie să vândă apoi Bankia, în termen de trei ani.
   
Împrumuturile neperformante ale băncilor spaniole, care cresc din cauza recesiunii economice, inclusiv a şomajului de 24,4%, amplifică temerile că Spania va fi nevoită să solicite ajutor financiar internaţional, aducând criza datoriilor suverane din zona euro la un nou nivel periculos.

×
Subiecte în articol: Spania banca ajutor stat faliment pierderi
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close