Antena 3 CNN Externe O bombă de 250 de kilograme a fost descoperită în Irlanda de Nord

O bombă de 250 de kilograme a fost descoperită în Irlanda de Nord

O bombă de 250 de kilograme a fost descoperită în Irlanda de Nord
Sursa foto: Foto: airfieldinformationexchange.org
28 Apr 2012   •   17:39

O bombă conţinând 250 de kilograme de explozibil a fost descoperită într-o camionetă abandonată în sud-estul Irlandei de Nord şi a fost dezamorsată, a anunţat poliţia care a găsit un dispozitiv de dimensiuni mai mici la Belfast, relatează AFP.
   
"Dispozitivul conţinea doi cilindri albaştri conţinând fiecare câte 125 de kilograme de explozibil artizanal şi un detonator, un echipament care era în stare de funcţionare", a declarat un oficial din cadrul poliţiei, Alasdair Robinson, într-un comunicat.
   
Bomba a fost găsită într-un vehicul utilitar alb abandonat pe marginea drumului în apropiere de Newry, în apropiere de frontiera cu Republica Irlanda. Vehiculul suspect a fost semnalat joi şi operaţiunile de neutralizare a bombei s-au încheiat vineri noaptea.
   
"Era un dispozitiv considerabil", a subliniat poliţistul. "Dacă ar fi explodat, ar fi fost devastator. Orice persoană aflată la mai puţin de 50 de metri ar fi fost ucisă, orice persoană aflată la mai puţin de 100 de metri ar fi fost grav rănită", a adăugat el.
   
Danny Kennedy, membru al Adunării Irlandei de Nord pentru regiunea Newry, a afirmat că această bombă urma să ucidă poliţişti. El a acuzat "teroriştii periculoşi, hotărâţi să provoace pagube, răniţi şi morţi în rândul membrilor forţelor de ordine, fără să se preocupe de consecinţele asupra populaţiei locale".
   
Poliţia a găsit, de asemenea, un dispozitiv de mărime mai mică sub o maşină parcată în nordul Belfastului, ceea ce a condus la evacuarea a 80 de persoane timp de câteva ore. În acelaşi cartier, arme şi muniţii au fost descoperite de poliţiştii care anchetau militanţii republicani disidenţi.
   
În pofida acordurior de pace din 1998 care au pus capăt a 30 de ani de violenţe interconfesionale în Irlanda de Nord, un număr mic de disidenţi ai IRA (catolici separatişti) continuă să conteste cu armele apartenenţa Irlandei de Nord la Marea Britanie. IRA a renunţat la lupta armată.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close