Antena 3 CNN Externe O britanică acuzată de trafic de droguri a fost condamnată la moarte în Indonezia

O britanică acuzată de trafic de droguri a fost condamnată la moarte în Indonezia

O britanică acuzată de trafic de droguri a fost condamnată la moarte în Indonezia
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    22 Ian 2013   •   11:35

Un tribunal din Indonezia a condamnat la moarte o britanică de 56 de ani, acuzată de trafic de droguri, anunţă AP.

Lindsay June Sandiford a fost luată prin surprindere de verdict şi a refuzat să ofere declaraţii reporterilor, acoperindu-şi faţa cu o eşarfă în timp ce era dusă la maşina care urma să o transporte înapoi la închisoare.

Femeia a susţinut în timpul anchetei că a fost forţată de o bandă care îi ameninţa familia să transporte drogurile găsite asupra ei.

Sandiford a fost arestată în luna mai, după ce poliţia din Bali a descoperit în geanta sa 4,8 kg de cocaină, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de dolari, în timpul unui control de rutină.

La fel ca multe ţări asiatiace, Indonezia este foarte strictă în problema traficului de droguri, majoritatea celor peste 40 de străini condamnaţi la moarte în acest stat fiind găsiţi vinovaţi pentru astfel de infracţiuni.

Avocatul britanicei a anunţat că va face apel, o acţiune care poate dura şi câţiva ani. Ultima execuţie în Indonezia s-a petrecut în 2008, notează sursa citată.

Decizia tribunalului de a condamna la moarte pe Sandiford este cu atât mai surprinzătoare cu câte procurorii au cerut o pedepasă de 15 ani de închisoare.

Judecătorii şi-a motivat decizia prin faptul că incuplata nu a părut să fie interesată de consecinţele acţiunii sale şi că fapta pe care a săvârşit-o afectează imaginea turismului din Bali şi reprezintă o lovitură pentru programul anti-drog al guvernului.

Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe din Marea Britanie, citat de BBC, a confirmat că „un cetăţean britanic riscă pedepasa cu moartea în Indonezia. Păstrăm legătura cu această persoană şi continuăm să acţionăm pe cale diplomatică”.

De asemenea, oficialul a precizat că „Marea britanie se opune cu tărie pedepsei cu moartea în orice circumstanţe”.

Lindsay June Sandiford este acuzată că face parte dintr-o reţea de traficanţi de droguri, împreună ci alţi trei britanici.

Anul trecut, Paul Beales a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru posesie de droguri, iar Rachel Dougall a primit o pedepasă de un an pentru că nu a raportat infracţiunea.

În plus, miercuri este aşteptat un verdict în cazul lui Julian Anthony Pounder, considerat complicele lui Sandiford şi acuzat că este cel care a primit drogurile în Bali.


×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close