Antena 3 Externe O capsulă Soyuz a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională. O americancă va prelua comanda ISS

O capsulă Soyuz a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională. O americancă va prelua comanda ISS

de Antena3.ro    |    15 Iul 2012   •   17:59
O capsulă Soyuz a fost lansată spre Staţia Spaţială Internaţională. O americancă va prelua comanda ISS
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP

O capsulă Soyuz a fost lansată sâmbătă spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru o misiune de patru luni, cu trei astronauţi la bord, dintre care americanca Sunita Williams urmează să preia, în septembrie, comanda ISS, potrivit msnbc.com.
   
Racheta care a lansat nava Soyuz TMA-05M a decolat de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan duminică dimineaţa, lansarea decurgând fără probleme.
   
La bord se află astronautul NASA Sunita Williams, rusul Yuri Malenchenko şi japonezul Akihiko Hoshide.
   
"Din păcate, misiunea noastră este de doar patru luni - eu mi-aş dori să fie ani şi ani şi ani", a spus Williams înainte de decolare.

"Sunt foarte norocoasă să zbor cu Yuri şi Aki, cred că ne vom distra de minune", a mai spus ea.
   
Expediţia 32, cum este numită misiunea, va include efectuarea de numeroase experimente ştiinţifice, de lucrări de întreţinere a staţiei, dar şi "plimbări" în spaţiu (activităţi extravehiculare - EVAs).
   
Williams va prelua comanda ISS în septembrie, când actualul echipaj al staţiei - format din Gennady Padalka şi Sergei Revin din Rusia şi astronautul NASA Joe Acaba - va reveni pe Pâmânt. americanca îl va înlocui pe Padalka, devenind cea de-a doua femeie comandant al ISS, după un alt astronaut NASA - Peggy Whitson - în 2007.
   
"Nu sunt bună la comandat oamenilor ce să facă, deşi soţul meu ar putea spune că nu e chiar aşa", a glumit ea, adăugând că se aşteaptă să fie destul de uşor, datorită comunicării în echipă.
   
Dintr-o coincidenţă, acestă expediţie a început în ziua în care se sărbătoresc 37 de ani de la prima misiune spaţială internaţională, realizată de SUA şi Rusia, cu o capsulă Apollo şi una Soyuz, care au efectuat primul test de "sărut spaţial" (space docking, n.r.) între două nave din ţări diferite, pe 15 iulie 1975. Acea misiune a pus bazele parteneriatului internaţional care a dus la construirea Staţiei Spaţiale Internaţionale.
  

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close