Antena 3 CNN Externe O columbiancă a suferit primul transplant de trahee din lume

O columbiancă a suferit primul transplant de trahee din lume

O columbiancă a suferit primul transplant de trahee din lume
19 Noi 2008   •   15:42

Operaţie revoluţionară a medicilor spanioli. O femeie din Columbia a suferit o operaţie reuşită de transplant de trahee. Ţesuturile folosite la operaţie au fost obţinute din celulele stem ale pacientei.
Succesul unei operaţii care a avut loc în urmă cu câteva luni, în care s-a folosit ţesut generat din măduvă a deschis medicilor noi oportunităţi de transplant de organe pe bază de celule stem. Acestea pot micşora la maxim riscul respingerii organului de către primitor. Evident, nu mai este nevoie nici de doze masive de medicamente.
?Ceea ce am prezentat astăzi, este un lucru de o deosebită importanţă, pentru că oferim pacienţilor o procedură de transplant care nu seamană cu nimic anterior, pentru că este o tehnică foarte simplă. Nu trebuie să administrezi medicamente care să prevină respingerea organului transplantat şi asta previne o muţime de probleme post-operatorii.? spune medicul Paolo Macchiarini.
Cercetătorii implicaţi în proiect susţin că noua procedură deschide calea transplatului de intestine, vezică şi alte organe. Aceasta nu este însă lipsită de riscuri. Uneori pot apărea complicaţii majore iar pacienţii pot contacta alte boli.
Antena 3

×
Subiecte în articol: celule stem
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close