Antena 3 Externe O comisie UE respinge folosirea de alimente din animale clonate

O comisie UE respinge folosirea de alimente din animale clonate

05 Mai 2010   •   08:20
O comisie UE respinge folosirea de alimente din animale clonate

O comisie parlamentară a UE a respins, marţi, o propunere controversată de a permite intrarea pe piaţa europeană a alimentelor din animale clonate sau din puii lor.
Legislaţia creată de Comisia Europană ar autoriza vânzarea aşa numitelor ?alimente noi?, făcute prin folosirea de alge sau plancton, nanotehnologiei. cu culturi modificate genetic sau animale clonate, precum oile.
Cu toate acestea comisia parlamentară pentru mediu a votat aproape în unanimitate, cu 42 de membri contra doi şi trei abţineri, pentru a exclude alimentele de la animale clonate şi a puilor lor din aceste planuri.
Grupul ecologist din Parlamentul European declara că a fost trimis un mesaj clar.
"Nu vrem mâncare din clone în farfuriile noastre," arăta parlamentarul Bert Staes. "Clonarea provoacă răni inutile animalelor, în timp ce riscurile de sănătate pe termen lung nu au fost suficient evaluate" .
Parlamentarii au cerut în schimb ramurii executive a UE să creeze un text separat pentru a aborda subiectul animalelor clonate şi să ţină aceasta departe de chestiunea mai largă a legislaţiei pentru alimentele non-standard.
Comisia a mai cerut o analiză detaliată a riscului alimentelor produse prin nanotehnologie, despre care arăta că ar trebui etichetată ca atare.
Votul de marţi trebuie în continuare să fie susţinut de plenul parlamentului, care va discuta legislaţia în iulie.
Autorizaţia finală trebuie luată prin codecizie, ceea ce înseamnă că fie parlamentul, fie statele membre UE o pot bloca.
Antena3.ro

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close