Antena 3 CNN Externe O curte de apel suedeză confirmă mandatul de arestare pentru fondatorul WikiLeaks

O curte de apel suedeză confirmă mandatul de arestare pentru fondatorul WikiLeaks

O curte de apel suedeză confirmă mandatul de arestare pentru fondatorul WikiLeaks
Sursa foto: Foto: smh.com.au
24 Noi 2010   •   18:54

Apelul împotriva mandatului de arestare emis pe numele fondatorului WiKileaks, Julian Assange, a fost respins, miercuri, de o curte suedeză, relatează AFP. Assange este anchetat pentru viol. "Curtea de Apel are opinii diferite, în anumite puncte, de cele ale tribunalului de primă instanţă însă consideră că există motive pentru a cere arestarea lui", se arată în comunicatul Curţii de Apel din Svea.

Pe numele lui Julian Assange, un australian în vârstă de 39 de ani, a fost emis săptămâna trecută un mandat de arestare internaţional pentru viol şi agresiune sexuală care ar fi fost comise în Suedia în august. În momentul în care Suedia şi-a anunţat intenţia de a-l aresta, liderul WikiLeaks se afla la Londra, dar locul unde se află nu este cunoscut în prezent.

Curtea de Apel din Svea susţine că a eliminat un alt caz de agresiune sexuală însă a menţinut urmăririle tribunalului de primă instanţă pentru două cazuri de agresiune sexuală şi unul de viol. De asemenea, Curtea a precizat că presupusul viol reprezintă "o infracţiune de gravitate moderată", dar nu a precizat motivele acestor aprecieri.

Julian Assange spune că totul este o înscenare şi o încercare de a distruge Wikileaks. Fondatorul Wikileaks Julian Assange este acuzat de două suedeze de viol şi agresiune sexuală. Assange nu a fost reţinut pentru că nu se află în Suedia, el profitând până acum de lipsa unui mandat de arestare pentru a părăsi ţara.Fondatorul Wikileaks a negat acuzaţiile şi a declarat că relaţiile pe care le-a avut cu cele două femei au fost consensuale.

"Bineînţeles că este rău pentru clientul meu că a fost emis mandat de arestare. Va fi rău pentru afacerile sale, cât şi pentru Wikileaks dacă va fi arestat.Cred că sunt probe slabe. Nu cred că dacă am merge azi la proces, nu ar câştiga cu probele pe care le au", a declarat avocatul lui Assange-

Julian Assange a devenit cunoscut în anul 2006 ca fondator al site-ului Wikileaks. Anul acesta a făcut publice 600.000 de documente secrete despre războaiele din Irak şi Afganistan. Potrivit documentelor, trupele de menţinere a păcii ar fi vinovate de crime de război.

×
Subiecte în articol: wikileaks Julian Assange Suedia
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close