Antena 3 CNN Externe O descoperire epocală, demontată de specialiști: Sunt false!

O descoperire epocală, demontată de specialiști: Sunt false!

O descoperire epocală, demontată de specialiști: Sunt false!
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
23 Oct 2018   •   09:48

Un muzeu american a anunţat luni că cinci fragmente de pergament, prezentate ca făcând parte din colecţia Manuscriselor de la Marea Moartă, sunt de fapt falsuri şi nu vor mai fi expuse, potrivit AFP. 

Muzeul Bibliei din Washington, aflat anul trecut în centrul unei controverse pe tema finanţării sale de către o familie bogată de militari creştini, a făcut anunţul după ce un centru de cercetări german a ajuns la concluzia că fragmentele nu erau atât de vechi pe cât se credea. 

"Deşi am sperat ca rezultatele testelor să fie diferite, este o ocazie ca publicul să înţeleagă importanţa verificării autenticităţii rarelor fragmente biblice, (şi a fi informat) în ceea ce priveşte procesul complicat de teste care au fost realizate şi referitor la angajamentul nostru de a fi transparenţi", a precizat Jeffrey Kloha, conservator în cadrul muzeului, într-un comunicat. 

Manuscrisele de la Marea Moartă au o vechime de peste 2.000 de ani. Cele 900 de pergamente şi papirusuri, identificate între 1947 şi 1956 în grota Qumran din Cisiordania, sunt considerate una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Documentele cuprind texte religioase în ebraică, aramaică şi greacă, precum şi cea mai veche versiune cunoscută a Vechiului Testament. 

Cele cinci fragmente erau expuse în muzeul de la Washington de la deschiderea sa, în noiembrie 2017, dar erau însoţite de o notă care preciza că cercetările referitoare la autenticitatea acestora este în curs. 

Cu câteva luni în urmă, muzeul a expediat cinci dintre cele 16 fragmente de manuscrise pe care le deţine în Germania, la Institutul federal de cercetare şi de control al materialelor (BAM). Testele făcute cu ocazia cercetărilor anterioare ridicaseră suspiciuni referitoare la originea lor. 

Muzeul a retras din colecţiile sale cele cinci fragmente analizate în Germania şi le-a înlocuit cu altele trei, care sunt de asemenea supuse unor analize. 

Muzeul, care a costat peste 500 de milioane de dolari, relatează, prin intermediul colecţiile sale expuse pe mai multe etaje, istoria Bibliei, a Vechiului şi Noului Testament şi impactul textelor conţinute de acestea asupra omenirii. 

Clădirea impunătoare se află la doar câteva străzi distanţă de Capitoliu, o vecinătate cu puterea legislativă care a alimentat polemicile referitoare la influenţa religiei în politica americană.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close