Antena 3 CNN Externe O elevă de 17 ani care a creat un tratament revoluţionar unei boli grave

O elevă de 17 ani care a creat un tratament revoluţionar unei boli grave

O elevă de 17 ani care a creat un tratament revoluţionar unei boli grave
Sursa foto: Foto: pixabay.com
24 Apr 2017   •   10:59

O elevă în vârstă de 17 ani a creat un tratament care împiedică moartea neuronilor după o leziune cerebrală, potrivit descopera.ro.

Cu noua ei descoperire, Indrani Das a câştigat premiul celei mai vechi competiţii ştiinţifice pentru elevii de liceu, ”Regeneration Science Talent Search”. Tânăra a câștigat 250.000 de dolari, bani cu care va putea plăti pentru facultatea de medicină pe care intenţionează să o urmeze.

Eleva a strudiat celula numită astrocită, care are formă de stea și umple spaţiile dintre neuroni, adică celulele creierului responsabile pentru transmiterea informaţiilor.

Leziunile pot face ca astrocitele să aibă un comportament imprevizibil, numit astroglioză, iar celulele nu mai absorb compuşi chimici neurotransmiţători precum glutamatul. Prea mult glutamat rămas va surescita neuronii şi îi poate duce la moartea lor.

Pentru a împiedica acest lucru, Das a introdus un anumit lanţ de microARN care avea scopul de a altera expresia anumitor gene. Das spera că microARN-ul va mima semnalul că astrocite sănătoase trimise la neuroni ajută la absorbţia cantităţii de glutamat. Acest demers al elevei a funcţionat, observând că glutamatul se îndepărtează de neuroni.

 

×
Subiecte în articol: eleva tratament
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close