Antena 3 CNN Externe O femeie din SUA şi-a recăpătat vocea, în urma unui transplant de laringe

O femeie din SUA şi-a recăpătat vocea, în urma unui transplant de laringe

O femeie din SUA şi-a recăpătat vocea, în urma unui transplant de laringe
21 Ian 2011   •   15:21

O femeie din Statele Unite şi-a recăpătat glasul după 11 ani, în urma unui transplant de laringe. Intervenţia, deosebit de complexă, a mai fost efectuată, până acum, doar o singură dată în istorie.

Brenda Jensen a rămas fără glas în 1999, când corzile vocale i-au paralizat în urma unui incident petrecut în spital. Femeia, de 52 de ani, a vorbit, de atunci, printr-un dispozitiv electronic, dar şi-a dorit mereu să aibă din nou o voce omenească, şi nu una de robot.

În 2006, Brenda a fost supusă unui dublu transplant de rinichi şi pancreas. Medicii au apreciat că tratamentul împotriva respingerii noilor organe avea s-o ajute şi în cazul unui nou transplant. Aşa că s-au hotărât să încerce o grefă de laringe, operaţie care mai fusese practicată o singură dată, în 1998. < grafică, tc 1.00 - 1.12 >

Intervenţia a fost un succes: după câteva zile, Brenda vorbea. Odată cu laringele, femeia a primit o nouă glandă tiroidă şi o nouă trahee. Acum, ea poate să respire fără ajutor şi duce o viaţă cât se poate de normală.

Operaţia a durat 18 ore şi la ea au participat peste 20 de medici şi asistenţi. Laringele şi celelalte organe grefate provin de la victima unui accident rutier. Specialiştii spun, însă, că vocea Brendei este aceeaşi ca în trecut.


×
Subiecte în articol: voce
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close