Antena 3 CNN Externe O grevă generală de 48 de ore împotriva austerităţii a început în Grecia

O grevă generală de 48 de ore împotriva austerităţii a început în Grecia

O grevă generală de 48 de ore împotriva austerităţii a început în Grecia
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    06 Noi 2012   •   12:05

Principalele două sindicate din Grecia au decretat marţi începerea unei greve generale de 48 de ore, pentru a protesta faţă de noile măsuri de asuteritate, anunţă AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Guvernul condus de Antonis Samaras intenţionează să treacă prin Parlament noile măsuri în cadrul unei şedinţe care va avea loc miercuri.

Astfel, marţi, în capitala Atena şi în al doilea oraş ca mărime al ţării, metroul, autobuzele, troleibuzele, tramvaiele şi trenurile nu vor circula, iar navele, atât cele de transport de mărfuri, cât şi cele pentru pasageri, vor rămâne în port din cauza participării la grevă a marinarilor, a docherilor şi personalului portuar.

De asemenea, la protest vor participa pentru trei ore şi controlorii de trafic aerian, ceea ce a dus la anularea a peste zece curse, în timp ce alte 30 vor înregistra întârzieri.

Se aşteaptă o participare în masă la această grevă în sectorul industrial, în întreprinderile publice şi în administraţie, justiţia fiind şi ea afectată, pentru că judecătorii şi avocaţii şi-au anunţat de asemenea participarea.

Centrele de sănătate şi spitalele vor funcţiona numai în regim de urgenţă, deoarece personalul sanitar participă la o grevă care a început luni.

Rămâne de văzut cum va afecta greva micul comerţ, deoarece, pe lângă principalele confederaţii sindicale de lucrători, GSEE şi ADEDY, greva este sprijinită şi de două asociaţii de mici întreprinzători şi comercianţi, ESEE şi GSEVEE, notează EFE.

Un amplu dispozitiv de securitate a început să se desfăşoare marţi dimineaţă în jurul parlamentului şi clădirilor guvernamentale, a constatat un jurnalist al AFP.

Proiectul multianual 2013-2016, într-un singur articol de lege de circa 500 de pagini în total şi care urmează a fi votat miercuri seară, prevede, între altele, o nouă mărire a vârstei de pensionare, de la 65 de ani la 67 de ani, organizarea sistemului de sănătate şi reforma dreptului de muncă.

Creditorii internaţionali ai ţării, UE şi FMI, au făcut din adoptarea acestor măsuri, precum şi din adoptarea bugetului de stat pe 2013, care urmează a fi votat duminică, o condiţie sine qua non pentru deblocarea unei noi tranşe de ajutor financiar pentru Grecia.


×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close