Antena 3 CNN Externe O grupare jihadistă a revendicat atentatul din Beirut. Iranul acuză Israelul că este responsabil

O grupare jihadistă a revendicat atentatul din Beirut. Iranul acuză Israelul că este responsabil

O grupare jihadistă a revendicat atentatul din Beirut. Iranul acuză Israelul că este responsabil
de M.T.    |    19 Noi 2013   •   15:24

O grupare jihadistă care ar avea legături cu reţeaua extremistă Al-Qaida a revendicat „dublul atentat sinucigaş" comis marţi în faţa ambasadei Iranului la Beirut, în timp ce Iranul acuză Israelul că se află în spatele atacului soldat cu cel puţin 23 de morţi, informează AFP, citată de Mediafax.

„Este vorba despre un dublu atac pentru care doi dintre eroii noştri, sunniţi din Liban, au căzut martiri", a scris, pe Twitter, Sirajeddine Zreikat, un oficial din cadrul Brigăzilor Abdallah Azzam, de la numele fondatorului Al-Qaida.

De altfel, dublele atentate sinucigaşe comise simultan sunt caracteristice modului de operare al Al-Qaida.

De asemenea, Sirajeddine Zreikat a avertizat că atentatele vor continua în Liban, atât timp cât Hezbollahul şiit va continua să lupte în Siria.

„Operaţiunile din Liban vor continua cu voia lui Allah, până când vor fi auzite două revendicări: prima este retragerea din Siria a partidului Iranului şi a doua este eliberarea prizonierilor noştri din închisorile nedreptăţii din Liban”, a precizat el.

În acelaşi timp, Iranul a acuzat Israelul că este responsabil de atentatul în care şi-au pierdut viaţa două persoane din cadrul ambasadei din Beirut, printre care şi un diplomat.

„Actul terorist" comis în faţa ambasadei iraniene este o „crimă inumană şi de ură a sioniştilor şi a mercenarilor lor”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Marzieh Afkham, într-un comunicat publicat de agenţia oficială Irna.

Marzieh Afkham a confirmat decesul consilierului cultural al ambasadei, Ibrahim al-Ansari, anunţat iniţial de un oficial libanez, sub protecţia anonimatului.

„Şeicul Ibrahim al-Ansari intra în clădirea ambasadei în momentul în care s-a produs explozia. El a fost grav rănit şi a decedat ulterior la spital”, a precizat sursa citată.

Un alt cetăţean iranian, membru al serviciului de securitate al ambasadei, a fost ucis în dubla explozie, a anunţat presa de la Teheran.

Atentatul s-a produs la Bir-Hassan, un cartier rezidenţial din sudul Beirutului cu majoritate şiită şi un bastion al Hezbollah.

Acesta este cel de-al treilea atentat care vizează un bastion al Hezbollah, puternicul partid libanez care luptă în Siria alături de trupele lui Bashar al-Assad, şi al cărui principal susţinător este Iranul.

Siria a condamnat cu fermitate atentatul.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close