Antena 3 Externe O insulă din Pacific a fost ștearsă de pe suprafața Pământului de uraganul Walaka

O insulă din Pacific a fost ștearsă de pe suprafața Pământului de uraganul Walaka

26 Oct 2018   •   09:54
O insulă din Pacific a fost ștearsă de pe suprafața Pământului de uraganul Walaka
Sursa foto: Foto: captură video YouTube

O mică insulă de nisip pierdută în Pacific şi aparţinând statului american Hawaii a fost înghiţită de ape după ce a fost măturată de uraganul Walaka, la începutul lunii octombrie, relatează AFP. 

Descoperirea a fost făcută de un cercetător din Hawaii, pe baza imaginilor luate prin satelit şi confirmată de autorităţi. 

East Island măsura câteva sute de metri şi aparţinea atolului French Frigate Shoals, în onoarea exploratorului francez Jean-François de La Pérouse, şi care practic a dispărut, o parte dintre cele patru hectare ale sale fiind acoperită de ape. 

"Imaginile par să indice alterări ale insulei Tern, iar East Island pare scufundată", au precizat autorităţile federale responsabile de zona marină protejată Papahanaumokuakea, într-un comunicat difuzat marţi. 

Insula nu era locuită, însă două specii de animale protejate o utilizau pentru a se reproduce: ţestoasele verzi din Hawaii şi focile-călugăr. 

O echipă a serviciilor federale de protecţie a faunei marine a fost trimisă la faţa locului. 

"Nu mi-am putut imagina că putem pierde o insulă majoră într-o noapte, în octombrie 2018", a declarat ziarului Washington Post, Randy Kosaki, responsabil al agenţiei federale care administrează parcul marin.

"Este absolut incredibil", a subliniat el. 

Preşedintele american Barack Obama a anunţat în august 2016 mărirea de patru ori a suprafeţei rezervaţiei marine, cunoscută sub numele de Papahanaumokuakea, care a devenit astfel cea mai mare din lume.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close