Antena 3 Externe O întâlnire istorică va avea loc la începutul lunii iunie. Doi lideri mondiali îşi vor da mâna pentru prima dată

O întâlnire istorică va avea loc la începutul lunii iunie. Doi lideri mondiali îşi vor da mâna pentru prima dată

21 Mai 2013   •   08:30
O întâlnire istorică va avea loc la începutul lunii iunie. Doi lideri mondiali îşi vor da mâna pentru prima dată
Sursa foto: Foto: Agerpres

Liderul american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping se vor întâlni la începutul lunii iunie în cadrul unui summit în California, în vestul Statelor Unite. Aceasta este prima întâlnire a celor doi lideri mondiali de când Xi Jinping a preluat conducerea ţării sale, informează AFP.

Întâlnirea dintre Obama şi Xi Jinping va avea loc pe 7 şi 8 iunie în regiunea Palm Springs, la 160 de kilomeri est de Los Angeles. Cei doi vor purta "discuţii aprofundate cu privire la un ansamblu de dosare bilaterale, regionale şi mondiale", a precizat preşedinţia americană într-un comunicat.

Cei doi şefi de stat "vor examina progresele şi dificultăţile (care au marcat) relaţiile americano-chineze în ultimii patru ani şi vor discuta despre mijloacele de ameliorare a cooperării pentru a gestiona dezacordurile noastre în mod constructiv în următorii ani", se mai arată în comunicatul Casei Albe.

Consilierul pentru securitate naţională al lui Obama, Tom Donilou, va efectua o vizită în perioada 26-28 mai la Beijing pentru a pregăti summitul.

Xi Jinping a devenit preşedintele Republicii Chineze la data de 14 martie.

Relaţiile dintre cele două mari puteri au fost deseori tensionate şi dorinţa lui Obama de a reorienta eforturile diplomatice şi comerciale ale ţării sale către Asia s-au ciocnit de multe ori de noile ambiţii geopolitice şi economice ale Beijingului.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close