Antena 3 CNN Externe O lege cu privire la patriotism provoacă polemici în Slovacia

O lege cu privire la patriotism provoacă polemici în Slovacia

O lege cu privire la patriotism provoacă polemici în Slovacia
03 Mar 2010   •   23:11

Deputaţii din Bratislava au adoptat marţi o lege cu privire la patriotism, care a stârnit polemici îndeosebi în mediul şcolar, care se declară îngrijorată faţă de o ?educaţie patriotică? obligatorie, transmite AFP.

Legea, care este adoptată cu doar patru luni înaintea alegerilor legislative, prevede că imnul naţional trebuie să fie cântat în fiecare dimineaţă de luni şi în ziua în care elevii primesc carnetele şcolare în şcolile şi universităţile slovace.

?Băiatul meu nu va cânta imnul. El poate fi bolnav într-o zi de luni sau autobuzul său poate întârzia?, a spus tatăl unui elev de 14 ani.

Legea a fost iniţiată de Partidul Naţional Slovac, cel aflat la putere. Liderul formaţiunii, Jan Slota, este cunoscut pentru declaraţiile sale împotriva ungurilor şi a romilor. Drapelul naţional va fi arborat de acum în fiecare clasă, potrivit legii. De asemenea, trebuie afişate versurile imnului şi Preambulul Constituţiei.

Mai mult, imnul naţional va fi difuzat de acum în deschiderea tuturor şedinţelor de Guvern şi Parlament, iar fiecare funcţionar va trebui să depună un jurământ de fidelitate ţării.

?Educaţia civică este predată, noi explicăm simbolurile statului în timpul cursului, le povestim elevilor despre eroii slovaci?, însă educaţia copiilor nu trebuie făcută în acest mod, e de părere Roman Steinhubl, adjunct al directorului unui liceu la Novaky.

În 2009 Slovacia a adoptat o lege cu privire la limba sa. Aceasta a devenit instantaneu motiv de tensiuni între Bratislava şi Budapesta, care a considerat că este o atingere la adresa libertăţilor minorităţii maghiare din Slovacia.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Slovacia lege
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close