Antena 3 CNN Externe O monedă de un dolar din argint din 1794 a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

O monedă de un dolar din argint din 1794 a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

O monedă de un dolar din argint din 1794 a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record
de M.T.    |    25 Ian 2013   •   10:02

O monedă de un dolar din argint din 1794, despre care mulţi edperţi cred că este prima de acest fel bătută de Monetăria Statelor Unite, a fost vândută la licitaţie pentru o sumă record de 10 milioane de dolari, anunţă Reuters.

Precedentul record data din 1999, atunci când în schimbul unei monede au fost plătiţi 4,1 milioane de dolari, au precizat reprezentanţii casei de licitaţii Stack's Bowers Galleries, care au organizat evenimentul.

Suma a fost oferită de Legend Numismatics, o firmă din New Jersey care se ocupă cu achiziţionarea monedelor rare, piesa din 1794 fiind "vedeta" licitaţiei organizate la New York şi care a strâns 17,2 milioane de dolari.

„Am simţit că aceasta ar putea fi prima monedă care atinge bariera celor 10 milioane de dolari la o licitaţie şi eram pregătiţi să oferim şi mai mult pentru a achiziţiona această piesă unică de istorie”, a declarat un reprezentant al Legend Numismatics.

Acesta a adăugat că firma în numele căreia vorbeşte nu intenţionează să vândă moneda în viitorul apropiat.

David Bowers, preşedintele Stack's Bowers Galleries, a spus că moneda are caracteristici speciale, care o fac să fie atât de valoroasă: „Este primul dolar din meal care a fost bătut şi cel mai cunoscut. Niciun muzeu nu are o asemenea piesă”.

Moneda făcea parte dintr-o colecţie mai mare, formată din mai multe piese datând din primii ani ai Statelor Unite, strânsă de Martin Logies, care o achiziţionase în urmă cu trei ani.

„Cred că este extraordinar şi sunt foarte încântat că primul dolar din argint este şi primul care ajunge să valoreze 10 milioane de dolari”, a precizat Logies.

Bowers consideră că investiţia în monede este una bună, având o piaţă excelentă la nivel mondial, iar valoarea lor continuă să crească, şi a adăugat că sunt milioane de colecţionari în întreaga lume.

×
Subiecte în articol: licitatie SUA New York
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close