Antena 3 CNN Externe O navă finlandeză a fost atacată de marina israeliană

O navă finlandeză a fost atacată de marina israeliană

O navă finlandeză a fost atacată de marina israeliană
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
20 Oct 2012   •   13:23

Nava finlandeză Estelle, la bordul căreia se află militanţi propalestinieni care încearcă să forţeze blocada impusă Fâşiei Gaza, a fost "atacată" sâmbătă dimineaţa de către marina israeliană, a declarat o purtătoare de cuvânt a organizatorilor, relatează AFP.
   
Nava "Estelle este atacată în acest moment. Tocmai am primit un mesaj (de la pasagerii navei) pe telefon", a declarat Victoria Strand, purtătoarea de cuvânt a mişcării "Ship to Gaza Sweden" (Un vapor pentru Gaza - Suedia), cu sediul la Stockholm.
   
"Ei (pasagerii) ne-au spus anterior că erau urmăriţi de nave militare (israeliene)", a precizat Strand.
   
Contactată de către AFP, o sursă militară israeliană a declarat că "marina a luat contact cu nava cu scopul de a-i comunica ordinul de a se întoarce din drum", fără să confirme că nava a fost abordată sau imobilizată.
   
Nava a pornit la 6 octombrie de la Napoli (Italia) şi a fost alimentată cu carburant marţi, în apele internaţionale, în largul Cretei.
   
Ea transportă cinci deputaţi europeni, şi anume Ricardo Sixto Iglesias (Spania), Sven Britton (Suedia), Aksel Hagen (Norvegia), Vangelis Diamandopoulos şi Dimitris Kodelas (Grecia), dar şi un fost deputat canadian, Jim Manly.
   
Nava Estelle, provenind din Suedia, a sosit la 4 octombrie la Napoli, după un tur în Europa, în cadrul căruia a fost în Finlanda, Franţa şi Spania.
   
Estelle, o goeletă cu trei catarge construită în 1922, are la bord în pricipal occidentali, dar şi doi israelieni, potrivit organizatorilor. Ea intenţionează să debarce mobilier şcolar şi medical, dar şi materiale de construcţie.
   
O blocadă terestră, aeriană şi maritimă împotriva Fâşiei Gaza a fost impusă de către Israel acestui teritoriu palestinian în iunie 2006, în urma capturării unui militar israelian. Blocada a fost consolidată după ce mişcarea Hamas a preluat puterea în aceste teritorii.

×
Subiecte în articol: nava Fasia Gaza Israel Franta Spania
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close