Antena 3 CNN Externe O nouă construcție mondială, cu Rusia în centrul puterii. Mamutul care va semăna cu URSS

O nouă construcție mondială, cu Rusia în centrul puterii. Mamutul care va semăna cu URSS

O nouă construcție mondială, cu Rusia în centrul puterii. Mamutul care va semăna cu URSS
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
13 Dec 2016   •   16:54

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov nu a exclus posibilitatea apariţiei unei noi Uniuni de state în interiorul graniţelor defunctei URSS, într-un interviu acordat marţi agenţiei de presă TASS cu ocazia împlinirii în aceste zile a 25 de ani de la destrămarea URSS.

"Uniunea Sovietică nu mai există, dar o Uniune ar putea exista. Eu cred că o nouă Uniune ar putea fi", a reiterat Gorbaciov, adăugând optimist: "Între vechile graniţe şi cu aceeaşi compoziţie, în mod voluntar ...".

Referitor la semnarea documentelor privind lichidarea efectivă a Uniunii Sovietice - aşa-numitul "acord de la Belovejskaia Puşcia" - Mihail Gorbaciov a explicat de ce nu i-a arestat atunci pe semnatarii acestuia - preşedinţii Rusiei, Boris Elţin, Belarus, Stanislav Şuşkevici şi Ucrainei, Leonid Kravciuk . Arestarea lor ar fi putut duce la declanşarea unui război civil, consideră fostul lider sovietic. "Cred că mirosea a război civil. Acest lucru era periculos. Am făcut altceva - le-am dat putere şi am plecat singur pentru a evita o baie de sânge", a adăugat el în interviul pentru TASS, apărut pe pagina electronică a agenţiei, transmite Agerpres.

Printre factorii care au precipitat prăbuşirea Uniunii Sovietice, Gorbaciov a menţionat puciul din august 1991 şi particularităţile de caracter ale primului preşedinte al Rusiei postcomuniste, Boris Elţin. Subliniind că a pledat până la capăt pentru menţinerea URSS, fostul lider sovietic susţine cu toate acestea că nu se derobează de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat atunci.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Mihail Gorbaciov URSS Rusia constructie
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close