Antena 3 CNN Externe O nouă ţară ar putea apărea pe harta lumii

O nouă ţară ar putea apărea pe harta lumii

O nouă ţară ar putea apărea pe harta lumii
17 Sep 2017   •   08:42

Premierul irakian, Haider al-Abadi, i-a avertizat sâmbătă pe kurzi că "se joacă cu focul" dacă insistă să desfăşoare pe 25 septembrie un referendum pentru independenţa Kurdistanului, informează Reuters. 

În urma deciziei de vineri a parlamentului regiunii autonome Kurdistan din nord-estul Irakului, privind organizarea referendumului, preşedintele irakian Fuad Masum a lansat sâmbătă o iniţiativă de dialog între autorităţile de la Bagdad şi cele din capitala Kurdistanului, Erbil. Masum a propus întâlniri cu un program intensiv pentru "depăşirea crizei" legate de consultarea populară, transmite Xinhua. 

Turcia, pe teritoriul căreia trăieşte de asemenea o minoritate kurdă importantă (13-15 milioane de persoane, reprezentând 15-20% din populaţia ţării, conform diferitelor estimări) a anunţat că va lua orice măsuri necesare faţă de referendum, pe care premierul turc Binali Yildirim l-a declarat sâmbătă o problemă de securitate naţională. 

Ministerul de externe de la Ankara l-a convocat în aceeaşi zi pe ambasadorul german în Turcia, pentru a-i comunica îngrijorarea faţă de o manifestaţie a kurzilor. "Condamnăm organizarea unui marş în oraşul Koln din Germania de către filiale ale organizaţiilor teroriste PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan - n. red.) şi permisiunea acordată propagandei teroriste", a făcut cunoscut ministerul, într-un comunicat citat de Reuters, referindu-se probabil la o demonstraţie împotriva preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la care au participat pe 3 septembrie aproximativ 25.000 de kurzi şi susţinători ai acestora. 

Liderul kurd irakian Massoud Barzani a anunţat vineri că votul pentru independenţa Kurdistanului nu va fi amânat, deşi Statele Unite şi alte puteri occidentale au cerut acest lucru şi şi-au exprimat îngrijorarea că tensiunile între kurzi şi autorităţile irakiene pot perturba eforturile militare împotriva Statului Islamic. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: tara Irak turcia
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close