Antena 3 CNN Externe O organizaţie ungară din SUA se plânge la Casa Albă cu privire la cazul Colegiului Szekely Miko

O organizaţie ungară din SUA se plânge la Casa Albă cu privire la cazul Colegiului Szekely Miko

O organizaţie ungară din SUA se plânge la Casa Albă cu privire la cazul Colegiului Szekely Miko
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Dec 2014   •   15:32

Organizaţia Hungarian Human Rights Foundation (HHRF), cu sediul la New York, a transmis Casei Albe o scrisoare de protest faţă de decizia autorităţilor din România de a renaţionaliza sediul Colegiului reformat Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, scrie MTI.
   
O delegaţie condusă de preşedintele organizaţiei HHRF, Laszlo Hamos, s-a întâlnit vineri cu oficiali de la Casa Albă.
   
Documentul transmis oficialilor americani, după care MTI a primit o copie, menţionează că, la 26 noiembrie, o Curte de Apel din România a decis renaţionalizarea clădirii Colegiului Szekely Miko, construit de Biserica Reformată ungară în 1873 şi confiscat în 1948 de regimul comunist.
   
"În acelaşi timp, aceeaşi Curte de Apel din Ploieşti a decis să menţină condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a lui Attilo Marko, Tamas Marosan şi Silviu Clim care în 2002 au decis, ca membri ai Comisiei speciale pentru Restituirea Proprietăţilor bisericii, să restituie această proprietate proprietarului de drept menţionat mai sus", adaugă documentul.
   
În scrisoare se mai arată că, la 3 decembrie, Parlamentul României a votat pentru ridicarea imunităţii deputatului Attilo Marko, deşi s-a pronunţat pentru menţinerea imunităţii deputatului român Cătălin Teodorescu, în acelaşi caz.
   
La rândul său, episocopul Bisericii Reformate, Bela Kato, a transmis organizaţiei Hungarian Human Rights Foundation (HHRF) din New York că, în condiţiile în care "statul de drept nu este respectat în România", este gata să se adreseze în acest caz Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).
   
În document se mai arată că 21 de membri ai Congresului i-au solicitat în iunie 2013 secretarului de Stat John Kerry să ceară "Guvernului român angajamente ferme pentru a pune capăt nedreptăţilor justiţiei în priviinţa restituirii proprietăţilor confiscate ilegal" şi "să protesteze faţă de recenta lege privind restituirea proprietăţilor bisericii", care reprezintă un regres în comparaţie cu legislaţia din 2002, şi, de asemenea, să urmească atent cazul Liceului Szekely Miko.
   
În scrisoare este evocat răspunsul de anul trecut al Departamentului de Stat, care a solicitat ca restituirea proprietăţilor să reprezinte o "prioritate-cheie" în România.
   
La 22 mai, opt membri ai Congresului i-au trimis o scrisoare secretarului de Stat John Kerry în care solicită Departamentului de Stat să urmărească evoluţiile în cazul Şcolii Reformate Szekely Miko.

×
Subiecte în articol: Casa Alba
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close