Antena 3 CNN Externe O proteină care ar putea combate cancerul, descoperită de cercetători

O proteină care ar putea combate cancerul, descoperită de cercetători

O proteină care ar putea combate cancerul, descoperită de cercetători
Sursa foto: Foto: Intact Images
01 Noi 2010   •   14:22

O echipă de cercetători australieni şi britanici a descoperit o proteină care distruge celulele bolnave din organism. Proteina, denumită perforină de către cercetători, ar putea fi utilizată în combaterea unor boli grave precum cancerul, malaria şi diabetul, informează AFP.

"Această proteină, numită perforină, atacă celulele anormale şi produce o fisură în membrana lor, prin care intră enzimele ucigaşe", a declarat James Whisstock, cercetător la Universitatea Monash din Melbourne. Potrivit lui Whisstock, descoperirea proteinei explică "unul dintre misterele fundamentale ale imunităţii".

"Perforina este arma pe care corpul nostru o foloseşte în procesul de „lichidare” a inamicului. Ea intră în acele celule care au fost contaminate de un virus sau care au fost transformate în celule canceroase, permiţând accesul unor enzime care distrug acele celule. Fără ea , sistemul nostru imunitar nu ar putea distruge acele celule", a explicat coordonatorul studiului.

Fără perforină, susţin oamenii de ştiinţă, organismul nu ar putea lupta împotriva infecţiilor. Proteina se va fi foarte utilă în combaterea unor boli grave precum diabetul şi cancerul.

 

×
Subiecte în articol: cancer cercetatori
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close