Antena 3 CNN Externe O rachetă SUA doboară recordul la zbor hipersonic- Mach6 (VIDEO)

O rachetă SUA doboară recordul la zbor hipersonic- Mach6 (VIDEO)

O rachetă SUA doboară recordul la zbor hipersonic- Mach6 (VIDEO)
Sursa foto: x51A waberider
28 Mai 2010   •   15:20

Un aparat de zbor experimental american a stabilit un record pentru zborul hipersonic, zburând mai mult de trei minute la Mach 6 (7400 km/h) de şase ori viteza sunetului.

X-51A Waverider a decolat din sudul Californiei, miercuri dimineaţă, arăta Air Force pe siteul său. Motorul său cu reacţie a accelerat până la Mach 6 şi a zburat timp de 200 de secunde înainte de a-şi pierde din acceleraţie.

Air Force arăta că recordul anterior pentru combustie supersonică a fost de 12 secunde.

Sunt considerate zboruri "hipersonice" cele care încep de la viteza de 5 mach (de cinci ori viteza sunetului).
Acest tip de armament este conceput pentru a lovi ţinte situate la distanţe mari în mai puţin de o oră şi ar putea înlocui rachetele balistice actuale. Unii suspectează Statele Unite că ar vrea să facă din acestea arme nucleare.


"Suntem entuziasmaţi că am atins multe din puncte de teste cu X-51A test în prima sa misiune supersonică," declara Charlie Brink, manager al programului X.
"Echivalăm acest salt în tehnologia motoarelor cu echivalentul saltului postbelic de la avionul cu elice la avioanele cu reacţie," sublinia Brink .
Waverider a fost construit pentru forţele aeriene de către Pratt & Whitney Rocketdyne şi Boeing Co.

Joe Vogel, director Boeing pentru zborurile supersonice, arăta că "acesta este un nou record mondial ce stabileşte bazele pentru mai multe aplicaţii supersonice, inclusiv accesul în spaţiu, recunoaştere, atac, sau transporturi comerciale."






Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Boeing
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close