Antena 3 CNN Externe O româncă a fost uitată într-o închisoare din Frankfurt timp de patru luni

O româncă a fost uitată într-o închisoare din Frankfurt timp de patru luni

O româncă a fost uitată într-o închisoare din Frankfurt timp de patru luni
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
04 Mai 2013   •   14:10
Scandal de proporţii în justiţia din Germania. O femeie din România a fost uitată timp de 4 luni într-o închisoare din Frankfurt. 
 
Arestată pentru furt, ea ar fi trebuit să fie eliberată la începutul lunii ianuarie 2013, însă autorităţile germane şi-au adus aminte de ea doar în ultimele zile ale lunii aprilie. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei a declarat joi că este o situaţie „extrem de supărătoare.”
 
„O femeie din România a petrecut patru luni în plus în închisoarea pentru femei Preugesheim din Frankfurt, eroarea fiind observată şi remediată doar după un control de rutină efectuat asupra centrului de detenţie. Nici măcar femeia nu şi-a dat seama de eroare. Probabil din cauza necunoaşterii limbii germane nu a înţeles perioada pe care urma să o petreacă după gratii”, scrie Frankfurter Rundschau, citat de Jurnalul.
 
Conform comunicatului dat de Ministerul Justiţiei, ea a fost eliberată în cursul zilei de luni, 29 aprilie.
 
Procuratura a început o anchetă pentru a găsi vinovaţii pentru această greşeală. „Cei care se fac vinovaţi pentru lipsire de libertate vor suporta consecinţe penale”, notează sursa citată. 
 
„Regretăm nespus acest incident. Este o amărăciune de nedescris, însă promitem că vom face lumină în acest caz. Până la urmă vorbim de lezarea drepturilor omului”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiţiei din Germania, Rudolf Kriszeleit. 
 
Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului de Justiţie, românca se află în Regiunea Rhein-Main, însă nu are un domiciliu stabil. Datele legate de vârsta ei sunt încă neclare, din cauza faptului că ea nu ştie nici un cuvânt în limba germană. La fel de neclare sunt şi sursele ei de venit, singura certitudine fiind arestarea ei de mai multe ori pentru furt.
 
Conform Ministerului Justitiei, femeia din România a fost arestată preventiv la data de 6 septembrie 2012 sub acuzaţia de furt. Ea a fost încarcerată la închisoarea pentru femei Preungesheim. La data de 26 noiembrie, Tribunalul Offenbach a condamnat-o definitiv la 7 luni de închisoare. Aici urmează marea greşeală. Autorităţile germane au uitat că sentinţa este cu suspendare şi au crezut că ar fi vorba despre o pedeapsă cu executare. 
 
Oficialii din minister susţin că, din punct de vedere formal, femeia nu se mai afla în arest preventiv din data de 9 noiembrie. În tot acest timp, ea executa o pedeapsă pentru un alt furt. Deşi a fost pedepsită în acel caz doar cu o amendă, neavând bani, ea a trebuit să stea în închisoare numărul de zile aferent amenzii. 
 
„Această pedeapsă s-a încheiat oficial în data de 4 ianuarie, iar femeia ar fi trebuit eliberată încă din acea zi. În schimb, ea a mai petrecut aproape 4 luni după gratii”, concluzionează purtătorul de cuvânt al ministerului.


×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close