Antena 3 CNN Externe O româncă bolnavă de paralizie cerebrală riscă să fie expulzată din Canada. Autorităţile o consideră "ineligibilă din punct de vedere medical"

O româncă bolnavă de paralizie cerebrală riscă să fie expulzată din Canada. Autorităţile o consideră "ineligibilă din punct de vedere medical"

O româncă bolnavă de paralizie cerebrală riscă să fie expulzată din Canada. Autorităţile o consideră "ineligibilă din punct de vedere medical"
de O.P.    |    29 Ian 2013   •   06:20
O imigrantă din România, bolnavă de paralizie cerebrală, urmează să fie expulzată din Canada împreună cu mama ei, din cauza maladiei sale. Autorităţile o consideră "ineligibilă din punct de vedere medical" pentru a primi rezidenţa canadiană.

Comunitatea românească s-a mobilizat în apărarea celor două femei şi speră că decizia va fi anulată în ultimul moment. Mai ales că tânăra nu a solicitat, până în prezent, niciun ajutor de la sistemul canadian de asigurări sociale.

Eniko Reka Kincses şi fiica ei, Boglarka, au ajuns, acum trei ani, din Satu Mare tocmai la Saskatoon, în inima Canadei, pentru a începe o viaţă nouă. Femeia are, aici, o soră care deţine un atelier de croitorie şi cizmărie. Ea spera că îşi va putea îngriji mai bine fiica, bolnavă de paralizie cerebrală.


Reka şi-a găsit repede de lucru ca asistentă medicală iar acum doreşte să-şi deschidă propriul său cămin pentru persoane cu dizabilităţi. Dar visul s-ar putea sfârşi chiar în aceste zile.

Autorităţile canadiene au hotărât că fiica ei nu poate rămâne în ţară, deoarece ar deveni "o povară excesivă" pentru serviciile medicale şi sociale. Tânăra nu are, însă, nevoie de medicamente deosebite sau de alte îngrijiri în afara celor pe care i le asigură chiar mama sa.
Autorităţile rămân pe poziţie: au refuzat prelungirea permisului de muncă pentru Reka, iar mama şi fiica ar urma să fie urcate în avion şi trimise în România. Dar românii din Saskatoon nu acceptă ca ele să fie nedreptăţite.

Cererea a fost semnată de peste 220 de persoane. Chiar şi guvernul provincial este de acord ca Reka şi fiica ei să rămână în oraş, dar ultimul cuvânt aparţine autorităţilor federale. Femeia s-a adresat justiţiei, şi dacă nu vor avea succes, vor face apel la guvern.

Eniko Reka Kincses spune că, orice s-ar întâmpla, nu-şi va părăsi fiica, pe care o consideră "un dar dumnezeiesc".






×
Subiecte în articol: emigranti imigranti
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close