Antena 3 CNN Externe O scrisoare codificată a lui Napoleon, vândută la licitaţie pentru 150.000 de euro

O scrisoare codificată a lui Napoleon, vândută la licitaţie pentru 150.000 de euro

O scrisoare codificată a lui Napoleon, vândută la licitaţie pentru 150.000 de euro
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    03 Dec 2012   •   11:35

O scrisoare veche de 200 de ani în care Napoleon I îşi anunţa intenţia de a arunca în aer Kremlinul a fost vândută la licitaţie pentru 150.000 de euro, anunţă BBC.

Suma obţinută este de zece ori mai mare decât se aştepta Jean Christophe Chataignier, directorul casei de licitaţii Osenat, organizatoarea evenimentului.

Înainte de licitaţie, Chataignier declarase că se aşteaptă ca scrisoarea să fie vândută pentru o sumă cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de euro.

„Pe 22, la ora 3 am, voi arunca Kremlinul în aer”, îşi începe Napoleon scrisoarea codificată, adresată lui Hugues-Bernard Maret, ministrul de Externe al Franţei, care se afla atunci în Vilnius, şi care este datată 20 octombrie 1812.

Semnată "Nap", scrisoarea a fost redactată când Napoleon se pregătea să părăsească Moscova, din cauza apropierii iernii şi a faptului că armata rusă refuza să lupte, preferând o retragere strategică.

În aceeaşi scrisoare, Împăratul francez nu îşi ascunde frustrarea faţă de greutăţile campaniei şi de faptul că armata sa este răvăşită din cauza bolilor, a frigului şi a foamei.

„Cavaleria mea este distrusă, mulţi cai au murit. Fii sigur că vei cumpăra mai mulţi cât mai curând”, îi scrie Napoleon ministrului său.

Scrisoarea codificată a fost vândută alături de un transcript descifrat, ele fiind achiziţionate de Muzeul Scrisorilor şi a Manuscriselor din Paris.

Napoleon s-a ţinut de cuvânt şi a distrus o parte a zidurilor şi turnurilor de la Kremlin înainte de a se retrage din Moscova. Evenimentul a reprezentat începutul declinului său, care va duce la abdicarea din 1814 şi, ulterior, după înfrângerea de la Waterloo din 1815, la exilul său pe Insula Sfânta Elena.

În cadrul aceleiaşi licitaţii, Muzeul Scrisorilor şi a Manuscriselor din Paris a achiziţionat pentru suma de 375.000 euro un manuscris de 310 pagini, numit "Eseu asupra fortificaţiilor rurale”, scris de Napoleon în timpul exilului de pe Sfânta Elena.

„Este un adevărat record mondial pentru un manuscris semnat de Napoleon I”, au confirmat reprezentanţii Casei de licitaţii Osenat.

×
Subiecte în articol: licitatie Kremlin
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close