Antena 3 CNN Externe O sondă rusească ameninţă să lovească Pământul după ce a ratat Marte

O sondă rusească ameninţă să lovească Pământul după ce a ratat Marte

O sondă rusească ameninţă să lovească Pământul după ce a ratat Marte
Sursa foto: Foto: highpowerrocketry.blogspot.com
04 Ian 2012   •   15:06

Fragmente din sonda spaţială rusă Phobos-Grunt, care a fost lansată la începutul lunii noiembrie, ar putea să se prăbuşească pe Terra pe 15 ianuarie, informează Interfax.

Sonda spaţială a eşuat în tentativa ei de a părăsi orbita terestră pentru a ajunge pe Marte.

"Potrivit datelor pe care le deţinem până acum, bucăţi din sonda Phobos-Grunt ar trebui să cadă pe 15 ianuarie", a declarat Alexei Zolotukhin, purtătorul de cuvânt al forţelor spaţiale ruse.

Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbită în jurul Terrei şi de atunci pierde puţin câte puţin din altitudine.
   
Phobos-Grunt, alcătuită din două module (din care unul era capabil să revină pe Terra), avea ca obiectiv colectarea unor eşantioane de rocă şi praf de pe Phobos.

Sonda Phobos-Grunt are o greutate de 13,5 tone şi se află în prezent pe orbită, la o altitudine ce variază în intervalul 184 - 224 kilometri.

Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativă a Rusiei din ultimii 15 ani de a realiza o misiune de explorare interplanetară, după eşecul suferit în noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.

×
Subiecte în articol: Marte Pamant
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close