Antena 3 CNN Externe O tânără saudită a ajuns pe vârful Everest, pentru prima dată în istorie

O tânără saudită a ajuns pe vârful Everest, pentru prima dată în istorie

O tânără saudită a ajuns pe vârful Everest, pentru prima dată în istorie
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Mai 2013   •   10:11
O tânără saudită, Raha Muharraq, a reuşit sâmbătă ascensiunea pe Everest, cel mai înalt munte de pe planetă, o premieră pentru o cetăţeancă a Arabiei Saudite, unde sportul feminin este supus unor puternice restricţii.
 
'Raha a reuşit să urce până în vârful Everestului sâmbătă dimineaţă. Am fost apoi în contact cu ea. Raha şi-a exprimat bucuria, iar noi, familia, suntem foarte fericiţi pentru această reuşită, care nu este uşor de realizat. Acum este epuizată şi se odihneşte', a declarat pentru AFP tatăl ei, Hassan Muharraq, conform Agerpres.
 
Plecată în 3 aprilie din Jeddah, oraşul său natal din vestul regatului saudit, Raha 'a urmat mai multe antrenamente înainte de a ajunge în această dimineaţă, la 8h30, pe vârful Everestului', potrivit lui. 
 
Această absolventă a Universităţii din Sharjah (Emiratele Arabe Unite) devine la 25 de ani prima saudită care reuşeşte ascensiunea celui mai înalt munte din lume, care atinge 8.848 m în Himalaya. 
 
Dl Muharraq a afirmat că fiica lui şi-a realizat astfel 'obiectivul de a urca pe vârfurile a şapte munţi din lume' după ce a escaladat piscuri în Europa, Tanzania, la Polul Sud şi în Argentina. 
 
'Visul ei era să-şi probeze capacitatea de a suporta dificultăţile cu hotărâre şi abnegaţie pentru că ea crede că omul se poate autodepăşi' indiferent de obstacole, a mai spus el. 
 
Arabia Saudită, care aplică o versiune riguroasă a islamului şi care impune restricţii puternice activităţilor mixte ale bărbaţilor şi femeilor, tocmai a legalizat - condiţionat - practicarea sportului de către tinere în şcolile private, dar nu şi în cele publice. 
 
Sub presiunea instanţelor sportive internaţionale, regatul saudit a trimis două sportive la Jocurile Olimpice de la Londra în vara anului 2012. 
 
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acceptat ca judokana şi alergătoarea saudite să ia parte la competiţii cu capul şi cu corpul acoperite, potrivit codului vestimentar islamic.
 

×
Subiecte în articol: everest tanara istorie
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close