Antena 3 CNN Externe O televiziune din Franţa prezintă "ghetourile ţigăneşti" de la Bărbuleşti. Cum sunt integraţi romii în societatea românească

O televiziune din Franţa prezintă "ghetourile ţigăneşti" de la Bărbuleşti. Cum sunt integraţi romii în societatea românească

O televiziune din Franţa prezintă "ghetourile ţigăneşti" de la Bărbuleşti. Cum sunt integraţi romii în societatea românească
Sursa foto: Foto: Intact Images
16 Noi 2011   •   07:35

Problema romilor din România este din nou în atenţia presei franceze.Televiziunea France 24 a difuzat un reportaj despre integrarea romilor în societatea românească. Jurnaliştii din Hexagon au luat ca model comunitatea de ţigani din Bărbuleşti, o localitate aflată la 60 de kilometri de Bucureşti.

Realizat chiar înaintea debutului noului an şcolar, reportajul televiziunii franceze prezintă una dintre cel mai importante probleme ale comunităţilor de romi: lipsa educaţiei. Din cauza sărăciei sau pur şi simplu a ignoranţei mulţi părinţi de etniei romă refuză să îşi trimită copii la şcoală. În Bărbuleşti, un oraş aflat la 60 de kilometri de Bucureşti, oamenii au înţeles, însă, că singura şansa a unui trai mai bun este educaţia.

Printre elevii care au aşteptat cu nerăbdare începutul anului şcolar se numără şi Ion Cuţitaru. Fost primar al oraşului Bărbuleşti, bărbatul ajuns la vârsta de 60 de ani s-a întors la şcoală pentru a-şi termina liceul.

"În primul rând mi-a plăcut cartea, dar, de asemenea, vreau să dau un exemplu comunităţii. Mă uit la tânăra generaţie care nu este inclinată spre studiu, dar sper ca prin exemplul şi perseverenţa mea vreau să pot să îi ajut pe tineri" spune Ion Cuţitaru pentru France 24.

Potrivit datelor oficiale, în 1990 doar 100.000 de copii de etnie romă mergeau la şcoală. În 20 de ani numărul lor s-a triplat, însă este insuficient dacă ne raportăm la cei aproximativ 2,5 milioane de romi din România.

 
URMĂRIŢI REPORTAJUL FRANCE 24:


×
Subiecte în articol: romi reportaj
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close