Antena 3 CNN Externe Oamenii de știință cer ajutorul populației pentru localizarea fragmentelor unui meteorit care a lovit Pământul săptămâna trecută, în Marea Britanie

Oamenii de știință cer ajutorul populației pentru localizarea fragmentelor unui meteorit care a lovit Pământul săptămâna trecută, în Marea Britanie

Oamenii de știință cer ajutorul populației pentru localizarea fragmentelor unui meteorit. Se crede că roca spațială a aterizat undeva lângă Shrewsbury, Shropshire, Marea Britanie, după ce a fost văzută miercuri deasupra regiunii.

Oamenii de știință cer ajutorul populației pentru localizarea fragmentelor unui meteorit care a lovit Pământul săptămâna trecută, în Marea Britanie
Sursa foto: Pixabay.com
de Cerasela Stafie    |    19 Apr 2022   •   11:46

Membrii UK Fireball Alliance, o colaborare între academicieni și oameni de știință interesați de observarea și recuperarea meteoriților, și-au petrecut ultimele zile căutând fragmentele rocii spațiale care a aterizat pe Pământ. A fost fără prea mare succes, iar acum au cerut ajutorul populației din zonă.

Dr. Luke Daly de la Universitatea din Glasgow a spus că se crede că rocile care au ajuns pe sol au în jur de 500 g și sunt apoximativ patru fragmente. Acestea ar fi aterizat la sud de orașul Shrewsbury.

”Având în vedere cantitatea de grâu și rapiță din zonă, am căutat literalmente un ac într-un car de fân”, a spus el, scrie BBC.

”Meteoritul nu va fi fierbinte și este la fel de sigur de manevrat ca orice altă rocă, dar vă rugăm să nu-l ridicați cu mâinile goale. Acest lucru ar putea contamina piatra”, a explicat prof. Joy, de la Departamentul de Științe ale Pământului și Mediului de la Universitatea Manchester.

”Probabil este o culoare neagră sau maro lucioasă, poate cu crusta întunecată și ruptă pe alocuri”, a adăugat acesta.

”Cele mai mari bucăți nu vor fi mai mari decât un ou de Paște, iar cele mai mici ar putea fi de dimensiunea unui mini ou. Poate fi într-un loc unde de obicei nu se găsesc pietre, cum ar fi pe o peluză sau pe o potecă”, a adăugat.

Cercetătorii au îndemnat populația să nu-și asume riscuri în timpul căutării, dar a spus că oamenii de știință ar fi bucuroși să li se semnaleze obiectele care par ”în afara locului”.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close