Antena 3 CNN Externe Oamenii de știință din Wuhan și cercetătorii americani au intenționat să creeze un coronavirus, în 2018

Oamenii de știință din Wuhan și cercetătorii americani au intenționat să creeze un coronavirus, în 2018

Crearea unui nou coronavirus a fost în planul oamenilor de știință din Wuchan și a cercetărorilor americani, în anul 2018.

Oamenii de știință din Wuhan și cercetătorii americani au intenționat să creeze un coronavirus, în 2018
Sursa foto: Pexels.com
de Cerasela Stafie    |    06 Oct 2021   •   09:30

Echipa de cercetători, condusă de britanicul Peter Daszak, a cerut Agenției SUA pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA) să finanțeze proiectul. Acesta trebuia să se desfășoare exact în orașul în care a început pandemia. Totul a ieșit la iveală odată cu apariția respectivei solicitări.

Echipa internațională a oamenilor de știință intenționa să amestece date genetice ale unor tulpini similare pentru a crea un nou virus, scrie The Telegraph.

„Vom aduna secvențe / date ARN dintr-un panou de tulpini strâns legate și vom compara genomii cu lungimea completă, scanând polimorfismele uninucleotidice unice, reprezentând erori de secvențiere. Genomii vor fi sintetizați comercial folosind tehnici stabilite, lungimea genomului ARN și electroporarea pentru a recupera virusurile recombinante,” se arată în cererea depusă. 

Acest lucru ar avea ca rezultat un virus care nu avea un strămoș clar în natură, a declarat un expert al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acesta a mai explicat că, dacă s-ar fi procedat astfel, s- ar putea explica de ce nu s-a găsit vreodată o asemănare pentru Sars-CoV-2 în virusurile existente.

Cel mai asemănător virus este tulpina Banal-52, raportată în Laos luna trecută. Acesta împarte 96,8% din genomul Covid-19. Niciun strămoș direct, care ar fi de așteptat să aibă o cotă de aproximativ 99,98%, nu a fost găsit până acum.

Expertul OMS a mai explicat că procesul detaliat în cerere ar fi creat „o nouă secvență de virus, nu o potrivire de 100% cu nimic”.

Genomul viral ar fi fost sintetizat din secvența computerului, creând astfel un genom al virusului care nu exista în natură, dar arată natural, fiind o medie a virușilor existenți. Ulterior, ARN-ul ar fi pus într-o celulă, iar virusul, recuperat de acolo.

"Acest lucru creează un virus care nu a existat niciodată în natură, cu o nouă" coloană vertebrală", dar este foarte asemănătoare, pentru că este media coloanei vertebrale naturale", a spus expertul.

Cererea a fost respinsă

Propunerea nu a fost aprobată, iar baza de date a tulpinilor virale de la Institutul de Virologie Wuhan a fost scoasă offline aproximativ 18 luni mai târziu, făcând imposibilă verificarea activității oamenilor de știință de acolo. Cercetătorii institutului au negat în mod constant crearea coronavirusului în laboratorul lor.

Propunerea de cerere de finanțare a fost prezentată de zoologul britanic Peter Daszak în numele unui grup, care a inclus Daszak EcoHealth Alliance, Institutul de Virologie Wuhan, Universitatea din Carolina de Nord și Duke NUS din Singapore.

Crearea unui virus mediu „ideal” ar fi putut să facă parte dintr-un plan de a crea un vaccin care să funcționeze pe coronavirusuri, au mai spus experții.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close