Antena 3 CNN Externe Oamenii de ştiinţă au creat un "ochi embrional" într-o eprubetă

Oamenii de ştiinţă au creat un "ochi embrional" într-o eprubetă

Oamenii de ştiinţă au creat un "ochi embrional" într-o eprubetă
Sursa foto: Foto: thenews.com.pk
08 Apr 2011   •   14:26

O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare Fizică şi Chimică din Japonia au descoperit, cu uimire, că un grup de celule stem, dintr-un tub de test, s-au organizat într-o structură complexă, care seamană cu un ochi în dezvoltare al embrionului uman, informează The Telegraph.

Celulele stem embrionale au fost tratate cu proteine, în speranţa că acestea vor declanşa un proces de dezvoltare. Oamenii de ştiinţă încercau să obţină un "organ cunoscut", dar au observat după 10 zile că celulele s-au adunat şi au început să formeze Această dezvoltare surprinzătoare ar putea însemna că, într-un viitor, retina ar putea fi înlocuită în întregime.

Retina este componenta ochiului unde lumina este transformată de celulele nervoase în semnale electrice şi chimice care se transmit creierului.

Testele au arătat că celulele funcţionează normal şi sunt capabile să comunice între ele. Cercetările au fost efectuate pe ochi de şoarece, dar oamenii de ştiinţă susţin că nu există nicium motiv de îndoială că tehnica ar putea funcţiona şi pentru oameni.

Cercetătorii speră ca în 10 ani să fie capabili să dezvolte un program de teste clinice cu astfel de implanturi.

×
Subiecte în articol: cercetari celule stem
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close