Antena 3 CNN Externe Oamenii de știință au demonstrat. Câinii pot percepe emoțiile oamenilor

Oamenii de știință au demonstrat. Câinii pot percepe emoțiile oamenilor

Oamenii de știință au demonstrat. Câinii pot percepe emoțiile oamenilor
Sursa foto: Foto: freeimages.com
13 Ian 2016   •   16:00

Pornind de la expresiile feței umane și de la intonațiile vocii, câinii pot descifra starea de spirit, capacitate atribuită până acum doar oamenilor, arată un nou studiu publicat miercuri în revista Biology Letters a Royal Society din Marea Britanie și preluat de AFP, informează Agerpres.

Animalele pot interpreta emoțiile semenilor lor și ghici astfel intențiile acestora, însă numai în cadrul aceleiași specii. Pentru a capta emoțiile exemplarelor din altă specie, creierul trebuie să fie capabil să retranscrie imagini și sunete în reprezentări mentale și să fie în măsură să le evalueze, să le compare, să le asocieze și să le combine.

Cercetători de la Universitatea din Lincoln (Marea Britanie) și de la cea din Sao Paulo (Brazilia) au pus 17 câini în fața unor imagini cu fețe care exprimau bucurie sau furie, asociate cu vocea unei persoane fericite sau nervoase. Reprezentări ale unor fețe fericite au fost asociate succesiv cu o voce mulțumită și cu una furioasă. Același lucru a fost experimentat cu imagini de persoane vizibil enervate.

Oamenii de știință au constatat că animalele erau mult mai atente dacă expresiile faciale corespundeau cu vocea adecvată, lucru care sugerează că puteau analiza și defini legătura dintre cele două simțuri dacă informația era coerentă. "Câinii au capacitatea să integreze două surse de informații senzoriale diferite și să ajungă la o percepție coerentă a emoțiilor umane — arată studiul nostru", afirmă Kun Guo de la Universitatea din Lincoln. "Această capacitate fusese până acum pusă în evidență numai la om", a adăugat el.

Mulți stăpâni de câini susțin că animalele lor par foarte sensibile la starea de spirit a membrilor familiei. Există totuși o mare diferență între a putea reacționa potrivit la o voce furioasă și a descifra diverse date, notează studiul. "În cazul cercetării noastre, câinii nu au avut nicio perioadă de familiarizare cu subiecții, ceea ce sugerează că această capacitate de a combina semne emoționale este proprie animalului", spune Daniel Mills din echipa de cercetători de la universitatea britanică menționată.

"Această aptitudine se poate datora relației deosebite pe care o au câinii cu oamenii", a declarat pentru AFP Natalia Albuquerque, șefa echipei de cercetare.

×
Subiecte în articol: caini
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close