Antena 3 CNN Externe Oamenii din Neandertal, mai puţin barbari decât îi credeam: purtau bijuterii şi se machiau

Oamenii din Neandertal, mai puţin barbari decât îi credeam: purtau bijuterii şi se machiau

Oamenii din Neandertal, mai puţin barbari decât îi credeam: purtau bijuterii şi se machiau
Sursa foto: neandertal
12 Ian 2010   •   22:54

Omul de Neandertal, zugrăvit adesea ca un sălbatic primitiv pare să fi avut mult mai multe în comun cu obişnuinţele contemporanilor noştri, decât ne-am fi închipuit. Descoperirile din ultimele decenii arată că, în urmă cu mai bine de 50.000 de ani, neandertalienii aveau mai multe ritualuri de frumuseţe, fapt care atestă atât o gândire relativ evoluată cât şi existenţa unor stereotipuri comportamentale.

Potrivit The Guardian, arheologii au descoperit în Spania fragmente de scoici care fuseseră şlefuite în aşa fel încât să poată servi drept pandantive, dar şi substanţe folosite pentru înfrumuseţare şi machiaj.

Prima descoperire datează încă din 1985, când arheologii au găsit în peştera los Aviones din regiunea spaniolă Murcia chochilii de moluşte perforate şi o scoică umplută cu pigmenţi minerali. Douăzeci şi trei de ani mai târziu, o echipă de la Universitatea din Bristol a găsit pigmenţi roşii şi galbeni într-o altă peşteră din aceeaşi regiune.

Descoperirile arată că neandertalienii se preocupau de aspectul lor exterior şi că aveau capacitatea de a prepara substanţele după anumite reţete, ceea ce spune multe despre capacităţiloe lor intelectuale, sunt de părere specialiştii.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: machiaj
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close