"Oamenii pot să se căsătorească cu un copil". Un înalt comitet religios pakistanez cere guvernului să aprobe mariajele copiilor

de S.T.    |    13 Mar 2014   •   10:12
"Oamenii pot să se căsătorească cu un copil". Un înalt comitet religios pakistanez cere guvernului să aprobe mariajele copiilor Foto: National Geographic

Cel mai înalt comitet religios al Pakistanului a cerut miercuri guvernului să anuleze interdicţia asupra mariajelor copiilor, considerată neconformă islamului.

Comitetul ideologiei islamice, care are rolul de a consilia Parlamentul asupra compatibilităţii legislaţiei cu legea islamică, a estimat de asemenea că un bărbat nu are nevoie să ceară permisiunea primei sale soţii pentru a se căsători cu altă femeie.

Unul dintre membrii comitetului a declarat pentru AFP că legea care interzice mariajul copiilor, stabilind vârsta minimă a soţilor la 16 ani pentru femei şi 18 pentru bărbaţi, nu este conformă învăţăturilor islamului.

"Sharia (legea islamică) nu fixează vârsta limită specifică. Ea spune că un individ se poate căsători când el sau ea a ajuns la pubertate, ori pubertatea nu poate fi definită printr-o vârstă", a declarat Tahir Ashrafi, adăugând: "Oamenii pot să se căsătorească cu un copil dacă el sau ea a atins pubertatea".

Comitetul consideră nelegitimă legea care stipulează că un soţ trebuie să obţină autorizaţia primei sale soţii pentru a se putea căsători cu încă o femeie. "Islamul autorizează un bărbat să aibă patru soţii, fără să-i impună să ceară consimţământul primei", a subliniat el.

Responsabili ai asociaţiilor de apărare a drepturilor omului au lansat un apel Parlamentului să ignore cele două recomandări ale comitetului, denunţând violări ale drepturilor femeilor.

Parteneri
x close