Antena 3 CNN Externe Obama a anunţat noua strategie pentru Afganistan şi Pakistan (VIDEO)

Obama a anunţat noua strategie pentru Afganistan şi Pakistan (VIDEO)

Obama a anunţat noua strategie pentru Afganistan şi Pakistan (VIDEO)
Sursa foto: obama
02 Dec 2009   •   05:11

După ce a anunţat că securitatea SUA ?este în joc?, preşedintele american Barack Obama a anunţat noul plan pentru Afganistan ce presupune suplimentarea trupelor de pe front cu 30.000 de soldaţi, dar a promis începerea retrageri în 18 luni.
În cadrul unui discurs la Academia militară americană, liderul american declara că noua politică este menită a pune capăt războiului. Suplimentarea trupelor va începe imediat şi va costa 30 de miliarde dolari doar în primul an.
"Trebuie să negăm al-Qaida un paradis. Trebuie să răsturnăm impulsul talibanilor şi să întărim capacitatea forţelor de securitate afgane şi a guvernului", declara Obama despre scopurile războiului. În momentul instalării în funcţie a lui Obama, în Afganistan se aflau 34.000 de soldaţi, faţă de cei 71.000 de acum.
Liderul american a mai amintit şi problemele conducerii afgane şi a cerut ca noul guvern să lupte contra corupţiei şi traficului de droguri, ce au afectat credibilitatea guvernării lui Hamid Karzai. De asemenea, a promis că SUA va ajuta poporul afgan să îşi dezvolte economia, în special agricultura. Oficialul a făcut referire şi la Pakistan, menţionând că împarte cu SUA "un duşman comun? în combaterea teroriştilor islamici.
Acesta a menţionat că politica sa este întărirea capacităţilor Pakistanului de combatere a teroriştilor şi a subliniat că SUA ?nu mai poate tolera paradisurile pentru teroriştii a căror locaţie este cunoscută."
Barack Obama a arătat că este cu atât mai atent la Pakistan cu cât acesta deţine arma nucleară şi teroriştii doresc să preia controlul asupra arsenalului atomic şi nu vor ezita să o folosească.



Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close