Antena 3 CNN Externe Obama a anunţat un acord care va ajuta SUA să evite incapacitatea de plată

Obama a anunţat un acord care va ajuta SUA să evite incapacitatea de plată

Obama a anunţat un acord care va ajuta SUA să evite incapacitatea de plată
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
01 Aug 2011   •   12:54
Odiseea datoriei publice a Statelor Unite pare să aibă un final fericit. După luni de negocieri eşuate, presărate cu scandaluri cu tentă electorală, democraţii şi republicanii au încheiat un acord pentru majorarea plafonului datoriei Americii. Înţelegerea ar împiedica intrarea în incapacitate a ţării. Mai e însă un pas crucial de făcut: acordul trebuie votat de Congres.

După mai multe săptămâni de negocieri care au ţinut în tensiune pieţele financiare din întreaga lume, politicienii americani au ajuns la un acord care să evite intrarea în incapacitate de plată. Anunţul a fost făcut de Obama cu două zile înainte de termenul limită.

Mai este nevoie încă de câteva voturi foarte importante în Congres. Însă vreau să anunţ că liderii ambelor partide în ambele camere au ajuns la un acord care va reduce deficitul şi va evita incapacitatea de plată”, a declarat Obama.

Pentru a majora plafonul de îndatorare, Statele Unite trebuie să reducă cheltuielile în două etape, cu aproape 2.500 de miliarde de dolari. Suma s-ar putea dovedi insuficientă: agenţiile de rating au calculat că ar fi nevoie de aproape patru trilioane de dolari pentru ca Statele Unite să nu-şi piardă raţingul de ţară. Acordul are nevoie de votul Senatului şi Camerei Reprezentanţilor. Însă democraţii din Cameră nu sunt siguri că vor vota.

Bursele asiatice au reacţionat primele la acordul de la Washington. Indicele japonez Nikkei a crescut peste 10.000 de puncte, cea mai mare valoare din ultimele trei zile. În paralel, preţul aurului a scăzut cu 1,4%, de la 1.626 de dolari pentru o uncie la 1.608 dolari.

×
Subiecte în articol: Barack Obama SUA
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close