Antena 3 CNN Externe Obama a cerut oficial închiderea închisorii de la Guantanamo

Obama a cerut oficial închiderea închisorii de la Guantanamo

Obama a cerut oficial închiderea închisorii de la Guantanamo
Sursa foto: gunatanamo
22 Ian 2009   •   18:16

Preşedintele american Barack Obama a cerut oficial închiderea închisorii de la Guantanamo. Obama promisese în campanie că aceasta va fi una dintre primele măsuri pe care le va lua în calitate de preşedinte.
Obama s-a întors la realitate imediat după emoţionanta ceremonie de depunere a jurământului. De fapt, Barack Obama nu a aşteptat încheierea primei zile a mandatului pentru a anunţa o primă decizie cu impact internaţional. Preşedintele american a cerut încă de marţi suspendarea procedurilor tribunalelor de excepţie de la Guantanamo pe o perioadă de 120 de zile pentru a permite administraţiei sale să decidă viitorul acestor proceduri, aprobate de Bush şi vehement criticate.
Retragerea în 16 luni a trupelor din Irak este următoarea prioritatea lui Obama. La întâlnirea de miercuri cu oficialii militari, noul preşedinte le-a cerut acetora "să avanseze în planificarea necesară pentru a finaliza retragera militarilor din Irak într-o manieră responsabilă", potrivit AFP.
Obama s-a adresat şi liderilor din Orientul Mijlocu pentru a "participa activ în procesul de pace israelo-arab încă de la începutul mandatului său", conform purtătorului său de cuvânt, Robert Gibbs, citat de AFP.Preşedintele Mahmoud Abbas este primul lider străin care a fost sunat de Obama.
Obama a semnat şi primele decrete prezidenţiale, printre care se numără cel privind îngheţarea salariilor unor colaboratori ai săi de rang înalt, care câştigă cel puţin 100.000 de dolari pe an.
"În această perioadă cu dificultăţi economice, familiile americane sunt obligate să strângă cureaua şi asta va face şi Washigtonul", a precizat Obama.
De asemena, acesta a stabilit reguli de etichetă pentru membrii adminstraţiei sale, precum aceea de a nu accepta cadouri din partea grupurilor puternice de lobby care acţionează în numele grupurilor de interese.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close