Antena 3 CNN Externe Obama a mers în Arabia Saudită pentru a cere sfatul regelui

Obama a mers în Arabia Saudită pentru a cere sfatul regelui

Obama a mers în Arabia Saudită pentru a cere sfatul regelui
Sursa foto: obama arabia saudita
05 Iun 2009   •   18:20

Preşedintele american Barack Obama şi-a început turneul ce doreşte să deschidă un nou capitol în relaţia dintre islam şi Occident, cu prima vizită în Arabia Saudită, ?unde a început islamul?, preludiu la un discurs ce se doreşte a fi istoric, joi, în Egipt. Acesta va fi menit a diminua neînţelegerile dintre SUA şi musulmani.
De altfel, Obama este fiul unui kenyan musulman şi a trăut cea mai mare parte a copilăriei în Indonezia, ţară majoritar musulmană şi doreşte a se adresa joi celor 1,5 miliarde de musulmani, din care mulţi sunt nemulţumiţi de poziţia SUA faţă de Israel, războaiele din Irak şi Afganistan sau politicile de combatere a terorismului
În ?deschiderea? unei noi pagini de către liderul american, regele saudit Abdullah a pregătit o ceremonie luxoasă pentru Obama, la sosirea acestuia la Riyadh.
?Credeam că este foarte important să vin în locul în care a început islamul şi să cer sfatul maiestăţii sale?, a declarat Obama. În timp ce regele l-a numit pe invitatul său ?un om distins care merită să fie în această poziţie?.
Loc de naştere al islamului, Arabia Saudită încă este considerat gardian al credinţei ca şi oraşele sfinte Medina şi Mecca. În plus regimul saudit are cele mai mari rezerve de petrol din lume, cumpără echipament militar american de miliarde de dolari şi a cooperat cu SUA în operaţiunile anti-teroriste.
În acest sens, un nou capitol cu lumea musulmană nu poate fi deschis fără sprijinul saudit.
De asemenea, Obama a venit în Arabia Saudită pentru a cere ajutor în problema păcii dintre evrei şi palestinieni, problema nucleara iraniană, creşterea ameninţării talibane în Pakistan, dar şi pentru a discuta despre destinţia a 100 de deţinuţi iemeniţi de la Guantanamo.
Denis McDonough, consilier pe probleme de securitate al lui Obama, nu a putut preciza, după întâlnire, dacă cererile americane au acvut succes, deşi cei doi lideri au discutat mai bine de patru ore.
Cert este că Abdullah l-a complimentat îndelung pe Obama şi l-a şi decorat cu Ordinul de merit Regele Abdul Aziz, cea mai mare onoare, ?acordată doar puţinilor prieteni ai regelui?, categorie în care a fost inclus şi preşedintele american.
Antena3.ro

×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close