Antena 3 CNN Externe Obama a propus un buget de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta ”primăvara arabă”

Obama a propus un buget de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta ”primăvara arabă”

Obama a propus un buget de 800 de milioane de dolari pentru a ajuta ”primăvara arabă”
de S.T.    |    13 Feb 2012   •   21:14

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a prezentat, în cadrul proiectului de buget înaintat Congresului, un plan de susținere financiară a statelor afectate de mișcările populare din ”primăvara arabă” cu un ajutor economic de peste 800 de milioane de dolari, păstrând, în acelaşi timp, ajutorul militar oferit Egiptului, transmite Reuters.

Planul său are nevoie de aprobarea Congresului pentru a deveni realitate.

Cele mai multe dintre ajutoarele pentru ”primăvara arabă” -770 de milioane de dolari-  sunt menite să stabilească un nou "Orient Mijlociu şi fondul de stimulare al Africii de Nord", a spus liderul de la Casa Albă în planul său de buget.

În decembrie 2010, un tânăr tunisian pe nume Mohamed Bouazizi şi-a dat foc în orăşelul Sidi Bouzid, după ce poliţiştii i-au confiscat fructele şi legumele pe care le vindea pe stradă. Gestul "Eroului din Tunisia" a declanşat proteste violente în ţara nord-africană, care au dus la alungarea preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, şi a aprins un val de revolte în state din lumea arabă, din Egipt până în Mauritania şi din Algeria până în Oman.

”Primăvara arabă” şi revoluţiile care au dărâmat preşedinţi şi premieri, din cadrul acestei mișcări, au impus concesii economice şi au redesenat harta politică a Orientului Mijlociu.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close