Antena 3 Externe Obama a recunoscut în această dimineaţă ce a făcut. "S-a ÎNCĂLCAT legea"

Obama a recunoscut în această dimineaţă ce a făcut. "S-a ÎNCĂLCAT legea"

de O.P.    |    22 Aug 2013   •   08:35
Obama a recunoscut în această dimineaţă ce a făcut. "S-a ÎNCĂLCAT legea"

Administraţia Barack Obama a recunoscut miercuri, la două luni după primele dezvăluiri ale lui Edward Snowden, că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a încălcat legea între 2008 şi 2011, interceptând ilegal mesaje electronice ale americanilor fără legătură cu terorismul.

Conform angajamentului luat de Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă la 9 august, administraţia a declasificat şi a publicat miercuri mai multe documente administrative şi judiciare legate de programul de supraveghere pe Internet PRISM, la adresa http://icontherecord.tumblr.com/.

Printre documente figurează o decizie a justiţiei până în prezent secretă, lungă de 85 de pagini şi emisă în octombrie 2011, care ordonă NSA să pună capăt unui program de interceptare a comunicaţiilor pe Internet pe reţelele din fibră optică americane.

Metodele NSA "rezultă din achiziţionarea unui număr foarte mare de comunicaţii protejate de al patrulea amendament" al Constituţiei, a scris în această decizie John Bates, judecător al Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), referindu-se la amendamentul care protejează americanii faţă de orice formă de percheziţie sau supraveghere excesivă.

De la reformele care datează din epoca Bush, FISC are ca misiune să asculte înregistrările şi să valideze sau să respingă programele de supraveghere ale NSA. Programul ar fi strâns nu mai puţin de 56.000 de mesaje electronice între americani în perioada 2008-2011, potrivit unei estimări a NSA furnizată atunci de un judecător, în timp ce legea americană cere un mandat individual atunci când supravegherea vizează cetăţeni americani sau străini care se află pe teritoriu.

Strângerea acestor comunicaţii era "consecinţa unei probleme tehnice (...) şi nu a unui exces al NSA", a justificat miercuri un oficial din cadrul serviciilor de informaţii, sub acoperirea anonimatului, în timpul unei conferinţe telefonice cu jurnaliştii.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close