Antena 3 CNN Externe Obama abandonează planul de a trimite astronauţi pe Lună

Obama abandonează planul de a trimite astronauţi pe Lună

Obama abandonează planul de a trimite astronauţi pe Lună
Sursa foto: astronaut american
02 Feb 2010   •   17:58

Preşedintele american Barack Obama a propus în mod formal luni să se abandoneze planurile de a readuce astronauţi americani pe Lună, prin încheierea costisitorului program pentru o nouă generaţie de rachete Constellation .
Argumentând că trebuie reduse cheltuielile în vremuri dure, administraţia cere în schimb NASA să se îndrepte spre cercetare şi dezvoltare pe termen lung, ce ar putea duce în cele din urmă la un program cu oameni spre Marte.
"Anulăm programul, nu îl amânăm," de declarat şeful de buget al lui Obama, Peter Orszag .
Decizia presupune că NASA va fi constrânsă la orbite joase în anii următori şi va transforma aspiraţiile programului spaţial american după planificata pensionare a flotei spaţiale, în septembrie.
Conform noului plan, Obama propune şi dezvoltarea rachetelor comerciale şi altor vehicule ce pot transporta astronauţi americani către Staţia Spaţială Internaţională.
Programul Constellation a fost lansat în 2004 de preşedintele George W. Bush după ce misiunea Columbia s-a încheiat cu moartea a şapte membri ai echipajului, în 2003.
NASA s-a văzut presată să reducă bugetul în această criză economică, pe lângă sprijinul politic slăbit, Casa Albă şi congresmenii fiind reticenţi a finanţa costisitoare programe cu oameni la bord care au dus la trimiterea a 12 oameni pe Lună.
NASA se estimează că a cheltuit circa 9 miliarde dolari pe Constellation, incluzând 3.5 miliarde dolari pe programul component Ares 1 şi 3.7 miliarde pe Orion .
Administraţia Obama va creşte bugetul NASA cu 5,9 miliarde dolari pe cinci ani pentru a dezvolta sectorul comercial, cu scopul primului zbor comercial spre SSI în 2015.
Între timp, NASA se va baza pe racheta spaţială rusească Soiuz să trimită astronauţi americani pe orbită după retragerea navetei spaţiale-.
Doar cinci alte zboruri sunt planificate, inclusiv o misiune Endeavour pe 7 februarie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Răsturnare de situație în ultimul sondaj pentru București
x close