Antena 3 CNN Externe Obama: Alianţa cu Israelul este una puternică. Vom face tot ce este necesar pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare

Obama: Alianţa cu Israelul este una puternică. Vom face tot ce este necesar pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare

Obama: Alianţa cu Israelul este una puternică. Vom face tot ce este necesar pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare
Sursa foto: Foto: Agerpres
21 Mar 2013   •   08:30

SUA şi Israelul ar putea prelungi după anul 2017 ajutorul militar american acordat statului evreu. Declaraţia a fost făcută de preşedintele SUA, Barack Obama, la Ierusalim, în cadrul primei sale vizite oficiale în Israel. Preşedintele american a precizat că alianţa celor două state este foarte puternică.

Liderul SUA a asigurat că, în pofida reducerilor bugetare de la Washington, fondurile americane acordate sistemului antirachetă israelian "Iron Dome" nu vor fi reduse.

De asemenea, Obama a avertizat regimul sirian să nu utilieze arme chimice, exprimând "scepticismul" în legătură cu informaţiile privind utilizarea de către insurgenţi sirieni a unor arme de acest fel. "Utilizarea armelor chimice împotriva poporului sirian ar fi o eroare majoră şi tragică", a atras atenţia Obama.

Regimul sirian şi opoziţia cer o anchetă internaţională în contextul în care se acuză reciproc de utilizarea armelor chimice.

"Suntem de acord că un Iran dotat cu arme nucleare reprezintă o ameninţare pe plan regional şi pe plan mondial, o ameninţare existenţială pentru Israel. Politica noastră este să împiedicăm Iranul să se doteze cu arme nucleare. Preferăm o soluţie diplomatică. Statele Unite vor continua să se consulte cu Israelul în legătură cu următoarele acţiuni. Repet, toate opţiunile sunt pe masă. Vom face tot ce este necesar pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare. Securitatea Israelului nu este negociabilă. Angajamentul Americii în favoarea Israelului este mai puternic ca niciodată, alianţa dintre noi nu a fost niciodată mai puternică", a spus Obama, conform Haaretz.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că va continua să susţină soluţia a "două state" în relaţia cu palestinienii. "Israelul este favorabil soluţiei a două state pentru două popoare", a dat asigurări Netanyahu.

"Sunt absolut convins că preşedintele Obama este determinat să blocheze eforturile nucleare iraniene", a precizat premierul israelian, reiterând că, în opinia sa, regimul iranian se apropie de "linia roşie" în tentativa de fabricare a armelor nucleare.





×
Subiecte în articol: Barack Obama Benjamin Netanyahu
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close