Antena 3 CNN Externe Obama caută "un nou început" alături de musulmani, de dragul intereselor bilaterale

Obama caută "un nou început" alături de musulmani, de dragul intereselor bilaterale

Obama caută "un nou început" alături de musulmani, de dragul intereselor bilaterale
Sursa foto: Barack Obama
04 Iun 2009   •   15:34

Barack Obama, preşedintele SUA, a făcut apel la un ?nou început? în relaţia cu cele 1,5 miliarde de musulmani din întreaga lume. Exprimându-şi joi viziunea asupra unui parteneriat între Statele Unite şi lumea musulmană, în timpul unei vizite în capitala Egiptului, Cairo, Obama a declarat că ?etapa de suspiciuni şi neînţelegeri? trebuie să ia sfârşit.

?Am venit aici la Cairo în căutarea unui nou început, unul bazat pe interese bilaterale şi respect reciproc şi bazat pe faptul că America şi Islamul nu trebuie să fie în competiţie. În schimb, ele merg prea departe, deşi împart aceleaşi principii privind justiţia şi progresul, toleranţa şi demnitatea fiinţelor umane?, a declarat Obama în faţa mulţimii adunate la Universitatea din Cairo.

Obama a avertizat însă că schimbarea nu se va produce imediat. ?Un discurs nu poate şterge cu buretele ani întregi de neîncredere şi nici eu nu pot să răspund, în timpul pe care îl am, la toate întrebările complexe despre cum am ajuns în acest punct?, a spus el, făcând un apel la musulmani să treacă peste această etapă, dar să spună ce au pe inimă, să spună lucrurile despre care până acum s-a vorbit doar în spatele uşilor închise.

?Numai aşa putem înainta?, a adăugat Obama, explicând şi că, pentru a progresa, lumea trebuie să rezolve problemele de extremism. ?Primul lucru pe care trebuie să îl rezolvăm este cel al violenţei extremiste, în toate formele ei?, a declarat Obama, repetând declaraţia pe care a mai făcut-o în Ankara, în aprilie: ?America nu este ? şi nu va fi niciodată ? în război cu Islamul?. Totuşi, ?vom confrunta extremiştii violenţi care reprezintă o ameninţare pentru securitatea noastră. Pentru că refuzăm acelaşi lucru pe care oamenii de toate religiile îl resping: uciderea oamenilor nevinovaţi, uciderea femeilor şi a copiilor. Şi este prima mea responsabilitate ca preşedinte să apăr poporul american?.

Preşedintele SUA a vorbit de asemenea şi despre războiul din Afganistan. El a spus că Statele Unite nu vor să îşi menţină trupele şi nu caută baze militare acolo, dar prezenţa americanilor în Asia de sud este o necesitate, în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001. ?Să fie clar: al-Qaeda a omorât aproape 3.000 de oameni în acea zi. Victimele au fost oameni nevinovaţi, femei şi copii din America şi multe alte ţări, care nu au greşit cu nimic. Iar acestea nu sunt opinii care să fie dezbătute, ci fapte pe care trebuie să le rezolvăm?, a declarat Obama. Astfel, chiar dacă mulţi consideră că atacurile de la 11 septembrie au fost regizate de americani, Obama a mai subliniat încă o dată faptul că nu o să răspundă întrebărilor complexe ?din lipsă de timp?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama al-Qaeda Osama Bin Laden
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close