Antena 3 CNN Externe Obama cere analizarea constituţionalităţii legii privind imigraţia din Arizona

Obama cere analizarea constituţionalităţii legii privind imigraţia din Arizona

 Obama cere analizarea constituţionalităţii legii privind imigraţia din Arizona
28 Apr 2010   •   00:40


Barack Obama a cerut Departemantului de Justiţie din SUA să analizeze dacă noua lege privind imigraţia din Arizona este constituţională. Preşedintele american a calificat măsurile ca fiind "o eroare" şi declara că doreşte să se informeze mai bine despre implicaţiile planurilor înainte de a decide cum să continue.
Şeful Securităţii Interne, Janet Napolitano, declara că oficialii au "profunde îngrijorări" în legătură cu legislaţia, despre care criticii arată că va încuraha discriminarea rasială.
Legea semnat de guvernatorul republican din Arizona permite poliţiei să reţină şi să interogheze pe oricine consideră că ar putea fi imigrant ilegal, chiar dacă nu este suspectat de altă infracţiune.
Napolitano arăta în cadrul unui audieri în Senatul american că Departamentul de Justiţie analizează "dacă legea respectă normele şi limitele constituţionale".
Legislaţia a provocat furia grupurilor pentru drepturile omului, care au arătat că vor contesta în justiţie.
Guvernul mexican şi-a sfătuit de altfel cetăţenii să evite statul american, apreciind că legea demonstrează "o atmosferă politică adversă pentru comunităţile de imigranţi şi turiştii mexicani".
Felipe Calderón, preşedintele Mexicului, aprecia că relaţiile cu Arizona, care are graniţă cu Mexic, vor avea de suferit şi că legea "deschide uşa intoleranţei, urii, discriminării şi abuzului".
30 procente din locuitorii statului american sunt latini şi circa 460.000 imigranţi ilegali.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: administratia americana Arizona
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close