Antena 3 CNN Externe Obama cere Congresului să nu închidă ochii la folosirea armelor chimice din Siria

Obama cere Congresului să nu închidă ochii la folosirea armelor chimice din Siria

Obama cere Congresului să nu închidă ochii la folosirea armelor chimice din Siria
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
07 Sep 2013   •   16:02
Barack Obama le-a cerut membrilor Congresului american să nu închidă ochii la folosirea armelor chimice de către regimul sirian, sâmbătă, în cadrul alocuţiunii sale săptămânale de la radio, relatează AFP, conform Mediafax.
"Noi suntem Statele Unite. Nu putem rămâne orbi în faţa imaginilor din Siria pe care le-am văzut. (...) De aceea le cer membrilor Congresului, din ambele partide, să se unească şi să acţioneze pentru a promova lumea în care vrem să trăim, lumea pe care vrem să o lăsăm copiilor noştri şi generaţiilor viitoare", a declarat preşedintele american, care încearcă să obţină acordul Congresului pentru atacuri în Siria. 
Congresul urmează să înceapă luni, când va reveni din vacanţă, să dezbată atacurile dorite de Barack Obama ca reacţie la atacul chimic din 21 august de la periferia Damascului, pentru care acuză regimul lui Bashar al-Assad. 
"A nu răspunde acestui atac scandalos ar creşte riscul de a vedea folosindu-se din nou arme chimice, de a le vedea intrând în posesia teroriştilor care le vor utiliza împotriva noastră, iar acest lucru ar trimite un mesaj dezastruos altor naţiuni, că nu există consecinţe pentru utilizarea unor astfel de arme", a avertizat preşedintele american. 
În alocuţiunea sa săptămânală, preşedintele a reamintit că în calitate de comandant suprem vrea să atace Siria şi să pedepsească regimul în exerciţiu. 
Totuşi, a adăugat el, "naţiunea noastră va fi puternică dacă vom acţiona cu toţii împreună şi acţiunile noastre vor fi mai eficiente. De aceea le-am cerut membrilor Congresului să dezbată problema votului pentru autorizarea folosirii forţei".
Membrii Congresului se vor întoarce la Washington luni, iar un oficial republican din cadrul Camerei Reprezentanţilor a declarat că votul privind autorizarea recurgerii la forţă în Siria ar avea loc "în următoarele două săptămâni".
Barack Obama a anunţat că li se va adresa americanilor marţi. 
 

×
Subiecte în articol: Barack Obama Congres arme chimice Siria vot
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close