Antena 3 CNN Externe Obama cere israelienilor să recunoască "plângerile legitime" ale palestinienilor

Obama cere israelienilor să recunoască "plângerile legitime" ale palestinienilor

Obama cere israelienilor să recunoască "plângerile legitime" ale palestinienilor
Sursa foto: orientul mijlociu
29 Ian 2010   •   16:28

Preşedintele american Barack Obama a cerut Israelului şi Palestinei să facă compromisuri pentru a ajuta la reluarea discuţiilor de pace, demonstrând că nu a renunţat la eforturile diplomatice pentru Orientul Mijlociu.
În cadrul unei conferinţe în Florida,Pbama arăta că încă lucrează pentru ca cele două părţi să revină la masa negocierilor pentru a relua procesul de pace, îngheţat de 13 luni.
El a mai subliniat şi imparţialitatea administraţiei sale, subliniind că este dedicat securităţii Israelului, dar este empatic şi cu plângerile palestinienilor. Eforturile sale de a relua discuţiile au avut puţin succes de la preluarea mandatului, pentru a pune capăt unui conflicz de 62 de ani. Critcii susţin că Obama a fost naiv în legătură cu obstacolele, precum coloniile evreieşti.
Liderul american a învinovăţit politica internă din Israel şi teritoriile palestiniene pentru constrângerea diplomaţiei.
El a citat problemele premierului israelian Benjamin Netanyahu, care "face eforturi pentru a se mişca puţin mai departe decât vrea coaliţia sa". De asemenea, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas vrea pace, dar trebuie să se înţeleagă cu Hamas, grup islamist ce neagă dreptul la existenţă al Israelului.
"Ambele părţi vor trebui să facă compromisuri?, arăta Obama cerând israelienilor să recunoască "plângerile legitime" ale palestinienilor, iar aceştia să "să renunţe" la violenţa contra statului evreu.
Întrebat din public, Obama a refuzat să condamne Israelul pentru tratamentul aplicat palestinienilor. "Israel este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai noştri. NU mă voi abate niciodată de la a asigura securitatea Israelului." Cu toate acestea, el a subliniat că "situaţia palestinienilor este ceva la care trebuie să fim atenţi. Nu este bine pentru securitatea noastră şi a Israelului dacă ai milioane de indivizi care simt că nu au nicio speranţă."
Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close