Antena 3 CNN Externe Obama, criticat că este ?prea timid? cu Iranul

Obama, criticat că este ?prea timid? cu Iranul

Obama, criticat că este ?prea timid? cu Iranul
Sursa foto: barack obama
23 Iun 2009   •   08:46

Sub presiunea publică, preşedintele american Barack Obama a condamnat regimul de la Teheran pentru violenţa manifestată contra protestatarilor, dar încă nu a dat semne că ar fi pregătit să retragă promisiunea din campanie de a intra în dialog cu acest stat.

?Lumea priveşte?, arăta Obama regimului la conducere în cel mai dur comunicat de până acum."Deplângem fiecare viaţă nevinovată pierdută. Cerem guvernului iranian să oprească toate violenţe şi acţiunile nedrepte împotriva propriului popor."
Relatările despre moartea cel puţin 10 oameni în decursul zilei de sâmbătă după o acţiune a guvernului subliniază şi mai mult dificultatea poziţiei lui Obama. Deja conflictul a complicat tentativele lui Obama de a atrage Iranul în discuţii mai constructive cu Occidentul privind programul său nuclear. O asemenea deschidere diplomatică faţă de un regim implicat în recentele evenimente face un asemenea gest şi mai puţin viabil.
Una din vocile de top privind politica externă din SUA, senatorul Richard Lugar , a sugerat că ar trebui continuare totuşi noile contacte cu Iran, adăugând că nici Obama, dar nici secretarul de stat Hillary Clinton nu ar trebui să se întâlnească cu omologii iranieni.
Cu toată retorica blândă a SUA, acest stat a fost inclus, alături de Marea Britanie, printre statele care au devenit ţinta atacurilor diplomatice iraniene.

Ahmadinejad a inclus SUA pe lista statelor care s-au implicat în problemele interne iraniene, avertizând că ?declaraţiile pripite" ar însemna că niciun stat ?nu îşi va găsi locul în cercul de state prietene ale Iranului".
De altfel, la Washington creşte nivelul de nemulţumire faţă de abordarea lui Obama. Un membru influent al Senatului SUA, republicanul Lindsey Graham, aprecia că preşedintele este prea "timid şi pasiv".
Cu toate acestea, Obama aprecia că poporul iranian va judeca în cele din urmă acţiunile propriului guvern. ?Dacă guvernul iranian caută respectul comunităţii internaţionale, trebuie să respecte demnitatea propriului popor şi să guverneze prin consimţământ, nu prin constrângere?.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe,Robert Gibbs, declara că administraţia nu simte presiunea în privinţa tonului, iar această chestiune va fi abordată în timpul conferinţei de presă de marţi a lui Obama.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mahmoud ahmadinejad
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close