x close

Obama: Criza elenă nu va fi un şoc major pentru SUA, dar poate afecta creşterea în Europa

de A.M    |    30 Iun 2015   •   21:02
Obama: Criza elenă nu va fi un şoc major pentru SUA, dar poate afecta creşterea în Europa  772 Foto: AGERPRES

Actuala criză din Grecia nu ar trebui să reprezinte un ''şoc major'' pentru sistemul financiar din SUA, unde oficialii monitorizează situaţia, dar ar putea avea un ''impact semnificativ'' asupra creşterii în europa-16181.html">Europa, a declarat marţi preşedintele american Barack Obama, relatează AFP şi Reuters, preluate de AGERPRES.

"În termeni simpli pentru poporul american, (criza din Grecia) nu este ceva despre care să credem că va avea un şoc major asupra sistemului" financiar din SUA, a afirmat Obama în cadrul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu preşedinta braziliană Dilma Rousseff.

"Dar, evident, este extrem de dureroasă pentru poporul elen şi poate avea un impact semnificativ asupra ratei de creştere în europa-16181.html">Europa", a adăugat el.

Obama a mai subliniat că este important să se lucreze cu Banca Centrală Europeană (BCE) şi cu alte instituţii pentru a se oferi garanţii că orice şoc asupra pieţelor financiare este aplanat.

Grecia a trimis marţi creditorilor internaţionali o propunere pentru un nou acord de finanţare pe doi ani convenit cu Mecanismul European de Stabilitate (ESM) şi, în paralel, a făcut un apel pentru restructurarea datoriilor. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a convocat o teleconferinţă la care miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta această propunere.

Anterior, presa greacă a scris despre o ofertă de ultim moment care ar fi fost făcută Greciei de Comisia Europeană în încercarea de a se ajunge la un acord înaintea expirării, la miezul nopţii, a termenului pentru achitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional (FMI).

Însă cancelarul german Angela Merkel a declarat public că nu ştie nimic despre o asemenea ofertă, precizând că singurul plan pe care guvernul de la Berlin îl ia în considerare este cel propus vineri şi asupra căruia premierul grec Alexis Tsipras a chemat populaţia să decidă la referendumul de duminică.Citeşte mai multe despre:

Barack Obama SUA Europa Grecia euro
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati