Antena 3 CNN Externe Obama dă asigurări că trupele terestre americane nu vor intra pe teritoriul pakistanez

Obama dă asigurări că trupele terestre americane nu vor intra pe teritoriul pakistanez

Obama dă asigurări că trupele terestre americane nu vor intra pe teritoriul pakistanez
Sursa foto: obama casa alba
30 Mar 2009   •   02:27

Preşedintele american Barack Obama a declarat că trupele americane vor continua să întreprindă, dacă va fi necesar, atacuri aeriene vizându-i pe extremiştii refugiaţi în Pakistan, dar soldaţii americani nu vor pătrunde terestru în această ţară, relatează AFP.

"Nu mi-am schimbat abordarea", a spus Obama într-un interviu difuzat duminică de canalul american de televiziune CBS. Preşedintele american s-a referit la atacurile aeriene întreprinse cu avioane fără pilot împotriva extremiştilor al-Qaida refugiaţi în nord-vestul Pakistanului.

"Dacă am reperat ţinte de mare valoare, le vom urmări, după ce ne vom consulta în prealabil cu Pakistanul", a explicat şeful Casei Albe. Întrebat dacă va trimite trupe terestre pentru a-i urmări pe extremiştii refugiaţi în Pakistan, Obama a răspuns negativ.

"Planul nostru nu schimbă faptul că noi recunoaştem Pakistanul drept un guvern suveran", a spus preşedintele. "Trebuie să lucrăm împreună cu ei şi prin intermediul lor pentru a ataca al-Qaida. Dar şi ei trebuie să ne dea mai mult socoteală", a subliniat Obama.

Tot duminică, într-un interviu pentru Fox News, şeful Pentagonului, Robert Gates,ceruse serviciilor de informaţii pakistaneze să pună capăt tuturor legăturilor cu extremiştii, în special cu membrii al-Qaida refugiaţi la frontiera cu Afganistanul.

Serviciile secrete pakistaneze, ISI, au legături cu extremiştii "de mult timp, pentru a se apăra în faţa a ceea ce s-ar putea întâmpla în Afganistan în cazul unei retrageri" a susţinerii americane, a declarat el pentru postul american de televiziune Fox News. "Ceea ce trebuie să facem este să încercăm să îi ajutăm pe pakistanezi să înţeleagă că aceste organizaţii reprezintă în prezent o ameninţare existenţială pentru ei şi că noi suntem un aliat de nădejde pentru Pakistan", a adăugat Gates. "Pot conta pe noi şi au nevoie de această acoperire", a mai spus şeful Pentagonului.

De altfel şi preşedintele american aprecia că atitudinea pakistanezilor, care văd lupta cu insurgenţii din ţara lor ca pe "Războiul Americii" este păguboasă. ?Această atitudine a dus la o creştere a extremismului în Pakistan, ceea ce este o ameninţare şi mai mare la adresa stabilităţii guvernului pakistanez şi în cele din urmă a poporului?.

Obama declara că poporul pakistanez trebuie să înţeleagă mesajul american ?Sunteţi prietenii noştri, aliaţii noştri. Vă vom da instrumentele să înfrângeţi al Qaeda. Dar aşteptăm responsabilitate. Şi aşteptăm să înţelegeţi gravitatea şi natura ameninţării.'"

Unii membrii ai serviciilor de informaţii pakistaneze susţin talibanii şi membrii al-Qaida refugiaţi la frontiera cu Afganistanul, a afirmat vineri şeful Statului Major Interarme american, Michael Mullen.

Preşedintele american Barack Obama, care a prezentat vineri o nouă strategie pentru Afganistan şi Pakistan, a cerut Islamabadului să "elimine al-Qaida şi toţi extremiştii violenţi din interiorul frontierelor sale". El a subliniat că al-Qaida, care a organizat atentatele din 11 septembrie 2001, "pregăteşte activ, din refugiile din Pakistan, atentate vizând Statele Unite".
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close