Antena 3 CNN Externe Obama, la prima dudă: "Am încurcat-o!". Doi dintre oamenii preşedintelui, răuplatnici la FISC (VIDEO)

Obama, la prima dudă: "Am încurcat-o!". Doi dintre oamenii preşedintelui, răuplatnici la FISC (VIDEO)

Obama, la prima dudă: "Am încurcat-o!". Doi dintre oamenii preşedintelui, răuplatnici la FISC (VIDEO)
Sursa foto: obama
04 Feb 2009   •   10:05

"Am încurcat-o"! a marturisit marţi Barack Obama, într-o declaraţie cu totul neobişnuită pentru un şef de stat, mai ales în faţa camerelor de televiziune. Preşedintele se afla într-o postură jenantă: două personalităţi nominalizate pentru funcţii înalte în guvern s-au retras după ce s-a aflat că "uitaseră" de plata unor impozite.
?Da, cred că a fost o greşeală, cred că am încurcat-o. Îmi asum răspunderea pentru asta şi vom face în aşa fel să reparăm lucrurile şi să nu se mai întâmple? a declarat preşedintele, pentru CNN.
Obama a calificat drept greşeală retragerea candidatului propus de el pentru Ministerul Sănătăţii, fostul senator Tom Daschle. Deşi avea planuri mari de reformă, Daschle a trebuit să renunţe la funcţie după ce s-a dezvăluit că a avut restanţe de peste 100.000 dolari la impozite. El nu şi-a achitat obligaţiile decât în urmă cu câteva săptămâni.
O altă membră a echipei lui Obama, Nancy Killefer, prima femeie desemnată controlor al bugetului, s-a retras din motive similare: o restanţă de mai puţin de 1.000 de dolari, la o taxă locală. Chiar şi Ministrul de Finanţe Timothy Geithner a obţinut cu greu confirmarea Senatului, tot din cauza unor impozite neplătite la timp.
Toate acestea pun la îndoială promisiunea lui Obama de a institui norme etice severe pentru demnitarii cabinetului său. Şi, mai ales, distrag atenţia de la planul de relansare a economiei pe care preşedintele doreşte să-l vadă adoptat, cât mai repede, în Congres.
Obama este astfel obligat să încheie rapid criza celor două retrageri şi să-şi reconfirme popularitatea. Poate tocmai de aceea, el a apărut ieri pe neaşteptate la o şcoală primară, împreună cu Prima Doamnă, şi a glumit în voie cu elevii. Preşedintele a citit apoi dintr-o carte consacrată explorării spaţiului, iar copiii au fost, fireşte, încântaţi. Rămâne de văzut dacă şi adulţii vor uita la fel de uşor greşelile pe care chiar el le-a recunoscut.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Barack Obama Timothy Geithner
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close